Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norge kräver bombricka från årsskiftet

Tullstation vid Larvik, Norge. Foto lic via Creative Commons.

Alla tunga fordon som kör på norska vägar ska från och med årsskiftet vara utrustade med en särskild transponder, en så kallad bombricka, enligt ett lagförslag som den norska regeringen la fram förra veckan. Kravet gäller både norska och utländska fordon över 3,5 ton.

Bakgrunden är att det idag kostar stora pengar att driva in pengar från ägare av tunga fordon som inte har bombricka eller ett abonnemang för att betala vägtullar när man passerar de norska bomstationerna. I synnerhet har det visat sig vara dyrt att få in pengar från utländska fordon, främst lastbilar, som saknar bombricka.

– Det här kommer att effektivisera arbetet med att få in bompengarna, öka intäkterna och ge lägre driftskostnader för vägtullarna. Det kommer också att främja konkurrens på lika villkor mellan norska och utländska trafikföretag, säger den norska transportministern Marit Arnstad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)