Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ryssen kommer och storstadsresor vinner

ITB i Berlin är en bra trendmätare på utvecklingen i turistnäringen. Foto: Ulo Maasing.

Inga européer ökade sitt utlandsresande lika mycket i fjol som ryssarna. Även schweizare och norrmän var flitiga utlandsresenärer, medan människor i de krisande medelhavsländerna minskade sitt utlandsresande kraftigt förra året. Trenden går mot fler storstadsresor och färre rundresor.

Det framgick vid den årliga presentation av resetrenderna i världen som det tyska forskningsinstitutet IPK International nu har hållit på ITB-mässan i Berlin, världens största resmässa.

Ryssarna ökade sina utlandsresor med 14 procent, schweizare och norrmän med sju procent och svenskar med tre procent. Människor i Spanien, Italien, Portugal och Grekland minskade däremot sina utlandsresor med mellan fem och sju procent.

Enligt IPK finns det några tydliga trender i hur européerna reser. Sol- och badresor är visserligen fortfarande populärast men visade förra året endast en svag ökning på en procent. Rundresorna rasade med hela tolv procent, medan storstadsresorna var de verkliga vinnarna med en ökning på hela tretton procent.

IPK räknar med att turismen globalt kommer att öka med tre procent i år, med de asiatiska marknaderna som den verkliga motorn.

Sociala media får en allt större betydelse. Enligt IPK använder nästan varannan europeisk utlandsresenär sig av sociala medier och fjorton procent av dem använder sociala medier som en källa för information och planering av sina utlandsresor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)