Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trafikverket: Nödvändigt med bättre förutsättningar för kollektivtrafik

Kollektivtrafiken måste ges bättre förutsättningar för att vägtrafikens klimatutsläpp ska minskas tillräckligt, menar Trafikverket. I Luleå svarar busstrafiken för en procent av koldioxidutsläppen, biltrafiken för 71 procent. Foto: Ulo Maasing.

Trots att vägtrafikens totala utsläpp av klimatpåverkande koldioxid under 2012  minskade med tre procent jämfört med året innan måste ytterligare åtgärder till. Det konstaterar Trafikverket som pekar på att det är nödvändigt att skapa bättre förutsättningar för kollektivtrafiken. I Luleå, till exempel, står bussarna för en procent av transportsektorns koldioxidutsläpp, biltrafiken för 71 procent.

– Även om utvecklingen nu är positiv kan vi inte räkna med att utsläppen fortsätter nedåt om ingenting görs. Våra beräkningar visar på en kraftigt ökande vägtrafik framöver som äter upp förbättringarna på fordon och bränsle, säger Trafikverkets miljödirektör Lars Nilsson.

Minskningen av utsläppen 2012 berodde till största delen på att de nya bilar som sålts är bränslesnålare än äldre, men även på en ökad andel biobränsle och på att den totala mängden trafik på vägarna minskade under 2012.

– För att få ned utsläppen tillräckligt måste vi utnyttja alla trafikslag på ett smart sätt.  För persontrafiken krävs bättre förutsättningar för kollektivtrafik och en samhällsplanering för tillgängliga och attraktiva städer utan bilberoende, säger Lars Nilsson.

I SvT:s nyhetsprogram Nordnytt konstaterar Anders Bylund, samhällsstrateg på Luleå kommun, att i en stad som Luleå står busstrafiken för en procent av transportsektorns koldioxidutsläpp. Motsvarande siffra för biltrafiken är 71 procent.

– Kollektivtrafiken har ökat i tätorten, men tyvärr ökar också bilresandet. Skulle vi få dubbelt så många att åka kollektivtrafik så skulle vi få många positiva effekter. Ett exempel är att om folk skulle ställa bilen en dag i veckan och åka buss istället så skulle vi minska utsläppen med 20 procent, säger Anders Bylund till SvT.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)