Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Åklagaren överklagar Björfjälldom

Kammaråklagare Lotta Nielsen har beslutat att överklaga den dom där vd:n för Göteborgs Spårvägar, Lars-Börje Björfjäll, friades för tekniska brister på GS Buss´ bussar. Det var tingsrätten i Göteborg som i mitten av februari friade Lars-Börje Björfjäll från brottsanklagelserna.

Björfjäll åtalades för brott mot fordonsförordningen för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa bussar med tekniska brister från att köra i trafik.

Målet har en stor principiell betydelse eftersom det avgör hur långt vd:s ansvar i ett stort trafikföretag sträcker sig. Björfjäll hävdade inför domstolen att det är omöjligt för honom att delta i alla operativa processer i Spårvägens verksamhet och pekade på att företaget 2011 hade 1850 medarbetare och 257 bussar.

– Det är inte visat att de aktuella bristerna beror på sådan otillräcklighet i Lars-Börje Björfjälls ledning av GS Buss att han kan hållas straffrättsligt ansvarig för dem, skrev tingsrätten i sin friande dom.

Kammaråklagare Lotta Nielsen nöjer sig inte med tingsrättens dom utan anser att rätten har gjort en felaktig analys av bevisen. Det handlar enligt henne om många och allvarliga brister. Hon anser att Björfjäll ska dömas till 10000 kronor i böter.

Hovrätten ska nu ta ställning till om man ska ta upp målet, eller om tingsrättens dom ska stå fast.

Ett liknande mål pågår vid tingsrätten i Göteborg. I december väcktes åtal mot Nettbuss´ vd Stefan Magnusson för en rad brister på företagets bussar.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)