Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Swebus testar 4G-express

Expressbussföretaget Swebus testar nu hur bra 4G egentligen fungerar ute i landet. Syftet är att se om man med 4G kan erbjuda kunderna en snabbare internetuppkoppling i sina bussar. Testet görs med en buss som trafikerar linjen Uppsala – Stockholm – Kalmar.

– 4G-nätverket är ju långt ifrån färdigutvecklat, så det här är ett sätt att utvärdera hur täckningen ser ut. Sträckan Kalmar – Uppsala är bra för detta test i och med att den går igenom allt från Sveriges största stad till landsbygd. Så vitt vi vet är detta den första expressbussen i Sverige som har 4G, säger Swebus´ presschef Ingvar Ryggesjö.

4G är ett samlingsnamn för fjärde generationens mobilkommunikation som är under utveckling och finns i utvalda delar av landet. Där masterna finns utplacerade ger 4G hastigheter på ungefär 100 megabit per sekund till mobila användare, och 1 gigabit per sekund till stationära användare.

Sedan 2008 erbjuder Swebus gratis, trådlöstl internet på sina bussar. För ett år sedan uppgraderade man nätet på bussarna så att man har en hastighet på 5,0/1,0 megabit per sekund (nedströms/uppströms). Men det kan vara ännu snabbare när det är få ombord på bussen som använder uppkopplingen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)