Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ta bussen istället för Prozac

Bättre än Prozac. Men går de att mala ner till piller? Foto: Ulo Maasing.

Fria bussresor för seniorer och ungdomar är ett utmärkt sätt att öka det psykiska välbefinnande för de äldre och det sociala välbefinnande för de yngre. Det konstaterar den amerikanska tidskriften The Atlantic Cities som har tagit del av två aktuella forskningsrapporter. Går det att mala ner Londons bussar och göra om dem till piller, frågar sig Atlantic Cities som noterar att de välkända röda bussarna har imponerande hälsoeffekter.

Buss istället för Prozac, alltså.

Den ena vetenskapliga studien som har gjorts av forskare vid universitetet i Cambridge slår fast att personer över 60 som åtnjuter fria bussresor också har en anmärkningsvärt god psykisk hälsa.

Det beror, skriver forskarna, inte bara på att folk gillar att få saker och ting gratis.

I den vetenskapliga tidskriften Ageing & Society (Åldrande&Samhälle) skriver de: ”Att färdas med buss ger de äldre möjligheter till ett meningsfullt socialt samspel med andra, att resa som en del av allmänheten i stort gav dem en känsla av tillhörighet och synlighet – ett socialt acceptabelt sätt att tackla problemet med ständig ensamhet.

En annan, ny forskningsrapport från Londonuniversitetets London School of Hygiene & Tropical Medicine, skriven av samma forskare som har studerat äldre och bussresor, konstaterar att det är bra även för ungdomar att ha tillgång till fria resor.

I London infördes 2005 fria resor för ungdomar under 17 år och senare även för heltidsstuderande upp till 18 år.

Forskarna konstaterar att de fria resorna har förbättrat ungdomarnas sociala liv och gett dem ett ökat oberoende. De har fått ett bättre självförtroende och känner sig mer som Londonbor.

För den som tror att de vet hur tonåringar fungerar bjuder rapporten på en del överraskningar: En av dessa är att det har utvecklats något av ett hederskodex för ungdomar som åker buss. Att resa tillsammans i grupp är ett tecken på lojalitet. Att stiga på eller av bussen för sig själv ses som ett svek, ett förräderi. Medan många vuxna resenärer använder sig av en rad strategiska knep för att undvika andra i det delade utrymme som en buss är ser unga Londonbor istället den fria bussresan som ett sätt att vara social.

Rapporten om ungdomars bussresande kan laddas ner här.

Artikeln i Ageing&Society kan laddas ner här.

Fotnot: Prozac är ett välkänt, antidepressivt läkemedel.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)