Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Berlin inför skatt på övernattningar från 1 juli

Riksdagshuset i Berlin. Från den 1 juli inför staden en lokal hotellskatt på fem procent av övernattningspriset. Foto: Ulo Maasing.

Ett av de populäraste bussresemålen i Tyskland för svenskar kan snart bli dyrare. Berlins ”regering”, senaten, har beslutat att införa en övernattningsskatt redan den första juli. Det slutliga beslutet tas inom kort av det folkvalda representanthuset i Berlin, Abgeordnetenhaus. Den nya skatten ska införas redan den1 juli i år.

Den nya lokala skatten gäller alla privata hotellövernattningar upp till en period av 21 sammanhängande dagar/person. Skatten får formen av en lokal skatt och gäller inte bara hotell och lägenheter utan även vandrarhem och campingplatser.

Övernattningar i samband med affärsresor ska inte beskattas.

Skatten ska uppgå till fem procent av rumspriset och Berlins senat räknar med att den kommer att ge den tyska huvudstaden nya intäkter på omkring 25 miljoner euro (214 miljoner kronor) per år.

Finanssenator Ulrich Nussbaum säger att ”Berlin är i gott sällskap med städer som har liknande skatter, bland dem Paris, Rom och Barcelona”.

– Erfarenheterna från andra städer visar att en måttlig skatt inte avhåller någon från att resa till en så spännande stad som Berlin.

– Berlin lockar varje år miljontals turister från hela världen och trenden är starkt uppåtgående. Med logiskatten vill vi göra så att turisterna också ger ett litet bidrag till att Berlin förbli attraktivt, säger Nussbaum.

Share Dela

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Jag blev först idag medveten om detta påhopp från staden mot sina besökare. Hur har det gått? Har folk börja inse problemet och dragit ner eller handlar man mindre i Berlin, eller har inget hänt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)