Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

iPad på bussen öppnar nya affärsmöjligheter

En iPad eller annan surfplatta hos föraren öppnar nya affärsmöjligheter för bussföretag hävdar IT-företaget Savea. Foto: Savea.

Med en iPad hos bussföraren öppnas nya möjligheter för bussföretag som kör både linjetrafik och evenemangstrafik. Det är IT-företaget Savea som har utvecklat en app för iPad  och andra surfplattor som ett komplement till företagets bokningssystem BaraBuss. Med hjälp av appen har föraren alltid aktuella passagerarlistor med på- och avstigningshållplatser. Föraren kan också ta emot bokningar och betalningar via surfplattan.

Denna kan också kompletteras med en liten skrivare som är ungefär lika stor som en normal telefonlur så att resenären får ett kvitto i handen.

Dessutom kan kunden få kvitto både med epost och via SMS.

När föraren själv checkar in får han också på surfplattan aktuella passagerarlistor. Listorna visar också på vilka hållplatser passagerare ska stiga av och på. Både föraren och bussföretaget kan i realtid se vilka passagerare som finns ombord vid varje givet tillfälle.

Ombord kan föraren via iPaden registrera förhandsbokade passagerare med hjälp av bokningskod eller QR-kod. Kontantlös biljettförsäljning kan också ske, bland annat via kortläsaren iZettle. Systemet arbetar via 3G-nätet. Foto: Ulo Maasing.

Föraren kan själv också sälja biljetter utan att hantera kontanter. Det kan ske genom kortbetalning med hjälp av iZettle, mobiltelefon (om kunden är registrerad hos WyWallet) eller mot faktura. Förhandsbokade resenärer registreras i surfplattan, antingen genom bokningsnummer eller genom att föraren scannar in resenärens QR-kod.

Hela bokningssystemet är helt webbaserat vilket gör att bussföretaget inte behöver installera någon egen programvara. Systemet kan också användas för dynamisk prissättning där biljettpriserna följer efterfrågan.

Men tekniken ger också bussföretagen till merförsäljning, både via nätet och ombord på bussen.Kunderna kan exempelvis förhandsboka frukostpåsar. Men ombord på bussen kan också exempelvis en bussvärd via surfplattan sälja sådana utan att behöva hantera kontanter.

Gänget bakom Saveas BaraBuss och iPadapp, från vänster: Björn Hammarskjöld och Oskar Svensson, båda Savea, Daniel Torsson från iPadutvecklaren Codia och Björn Brändewall. Foto: Ulo Maasing.

– Vårt system för bussbranschen har utvecklats ur vårt arbete med e-handel på andra områden, förklarar Björn Hammarskjöld på Savea.

– In i bussbranschen kom vi genom ett samarbete med Silvelinjen som kör expresstrafik mellan Öland och Stockholm. Sedan har andra bussföretag blivit kunder hos oss, tex Blåklintsbuss, Härjedalingen och MasExpressen samt nu senast VS & Perssons Bussar.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)