Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tunga namn och mycket buss i Almedalen

Om några månader är det dags igen för fritidsklädda politiker och opinionsbildare att mötas i Almedalen. Flera seminarier med tunga namn tar upp frågor kring busstrafik och kollektivtrafik. Bilden från fjolårets politikervecka i Almedalen. Foto: Ulo Maasing.

Buss- och kollektivtrafik kommer att stå i fokus vid flera av seminarierna under årets politikervecka i Almedalen i Visby i början av juli. Möjligheterna för en utveckling av den kommersiella trafiken, BRT och fördubblingsprojektet är en del av det som ska diskuteras. En rad tunga namn kommer att delta i de seminarier som arrangeras av Bussbranschens Riksförbund (BR), Bil Sweden och Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik.

I ett seminarium som BR arrangerar onsdag 3 juli tas den snart halvtannat år gamla kollektivtrafiklagen upp.

Sedan lagen kom har föga hänt när det gäller tillkomst av ny, kommersiell kollektivtrafik.

BR:s ordförande John Strand. Foto: Ulo Maasing.

I BR-seminariet tar en namnkunnig panel upp frågan om hur den kommersiella kollektivtrafiken ska få möjligheter att utvecklas. En av de frågor som kommer att diskuteras är om politikerna har tillräckligt med mod för  att öppna upp för den kommersiella trafiken och dess möjligheter.

En annan fråga är hur den kommersiella trafiken kan bidra till att minska kostnaderna, öka tillgängligheten och öka det kollektiva resandet.

Professtor Jan-Eric Nilsson, VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut. Foto: Ulo Maasing.

I BR-seminariet medverkar två av ledamöterna från Riksdagens trafikutskott: Jan-Ewert Rådhström(M) och Anders Åkesson(C). Vidare deltar den alltid frispråkige pofessorn Jan-Eric Nilsson från VTI och BR:s ordförande John Strand.

Fördubbling och BRT
Dagen innan, den 2 juli, kommer Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik att ställa frågan vad som krävs för att kollektivtrafikens marknadsandel ska fördubblas. Vilka har kraft och kunskap allt leda branschens utveckling i rätt riktning efter de senaste årens reformer är en av de frågor som tas upp.

Lotta Finstorp(M), Riksdagens trafikutskott. Foto: Ulo Maasing.

BRT, dvs Bus Rapid Transit eller superbussar som de också ibland kallas, kommer att vara ett hett ämne i Almedalen.

Branschorganisationen Bil Sweden kommer att hålla ett  seminarium som handlar om BRT.

Professor Jonas Eliasson, KTH. Foto: Ulo Maasing.

Där deltar bland annat KTH-professorn Jonas Eliasson som är en av landets främsta trafikexperter. Bland övriga deltagare finns Erik Ljungberg, Scania, riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M) och Robert Sahlberg från Karlstadsbuss.

Inför Almedalen kommer BR och Bil Sweden även att ge ut en särskild tidning om BRT.

Taggat som: , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)