Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Veolia säljer Granbergs Buss till tidigare ägarna

Granbergs Buss byter ägare. Foto: Ulo Maasing.

Ett av de mer välkända bussbolagen i Norrbottem Granbergs Buss, byter ägare. Den nuvarande ägaren Veolia Transport Sverige säljer Granbergs Buss till de tidigare ägarna och en tidigare styrelseledamot i Piteå. Därmed blir bussbolaget åter ett Norrbottensföretag efter drygt sex år i Veolias ägo.

Affären blev klar på fredagen och innebär att Veolia Transport Sverige säljer Granbergs Buss till en ägargrupp som består av de gamla ägarna Lars-Erik och Mats Granberg samt deras söner Johan Granberg och Linus Granberg och företagaren Boo Lindroth, Piteå, som suttit i Granbergs Buss styrelse under många år.

Det var 2006 som Veolia Transport köpte Granbergs Buss från bröderna Lars-Erik och Mats Granberg i ett led att stärka sin närvaro i norra Sverige.

Överenskommelsen innebär att den nya ägargruppen förvärvar bolaget samt beställningstrafikverksamheten och större delen av linjetrafiken. Den personal som idag arbetar med både linje- och beställningstrafiken följer med i förvärvet.

Resebyråverksamheten Älvsby Resebyrå AB kvarstår dock inom Veolia Transport.

– Det här är den bästa långsiktiga lösningen för Granbergs Buss och deras medarbetare. Den nya ägargruppen innehar stor erfarenhet av att äga och leda företag samt entreprenörskap och kännedom om den lokala marknaden som krävs för en vidareutveckling av trafiken, säger Gunnar Schön, vd på Veolia Transport Sverige AB.

– För oss i ägargruppen är det väldigt roligt att återigen Granbergs Buss blir ett privatägt Norrbottenföretag samt att få leda Granbergs Buss, och tillsammans med medarbetarna arbeta för att erbjuda en kundfokuserad hög kvalitativ busstrafik, vi finns etablerade i Piteå, Älvsbyn och Arvidsjaur säger affärschef Linus Granberg.

Granbergs Buss AB är ett familjeföretag som grundades i Älvsbyn år 1951 av Erik Granberg. Under de senaste decennierna har sönerna Lars-Erik och Mats Granberg både ägt och drivit företaget.

Den 1 november 2006 såldes företaget och ny ägare blev Veolia Transport Sverige. Förutom uppdragen åt Länstrafiken och ett antal kommuner bedriver företaget även en omfattande beställningstrafik.

– Fokus kommer i framtiden ligga på att fortsätta utveckla både linjetrafiken och beställningstrafiken, säger Linus Granberg. 

Granbergs Buss årsomsättning ligger runt 15 miljoner kronor med cirka 25 anställda. Totalt ingår 16 bussar i fordonsflottan.

Tidigare i år sålde Veoliaägda People Travel Group Ramkvillabuss till Nilsbuss.

Som vi tidigare rapporterat avser Veolia Transport Sveriges ägare Transdev att under året sälja Veolia Transports verksamhet i såväl Sverige som i Finland.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)