Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Brakförlust för Nettbuss

Året har börjat kyligt för Nettbuss A/S. Foto: Nettbuss.

Det statliga norska bussföretaget Nettbuss A/S, som också via dotterbolag har en omfattande verksamhet i Sverige, pressas av stora förluster. Resultatet hittills i år ligger långt under budget. Det skriver den norska dagstidningen Sunnmørsposten som har fått tillgång till ett brev till de anställda i Nettbuss A/S. Brevet är undertecknat av Nettbuss´  koncernchef Arne Veggeland.

Av brevet framgår att Nettbuss A/S under de tre första månaderna i år gjorde en förlust på nästan 85 miljoner norska kronor (97 miljoner SEK). Det är 65 miljoner NOK sämre än budgeterat.

Den negativa utvecklingen i Nettbuss började i fjol och har i år accelererat.

Det mesta går just nu åt fel håll i ekonomin. Fallande biljettintäkter på expressbussarna, hög sjukfrånvaro och ett stort övertidsuttag är några av faktorerna bakom det dåliga resultatet, skriver Veggeland till de anställda enligt Sunnmørsposten.

Han lyfter där också fram förra årets löneuppgörelse i Norge som blev avsevärt dyrare än väntat och slutade på 5,7 procent.

Nettbuss´ koncernchef Arne Veggeland. Foto: Alexander Hagstdius.

Arne Veggeland tar till allvarsord i sitt brev till medarbetarna. Han skriver där att om utvecklingen fortsätter kan hela företagets existens hotas. Han aviserar ett antal åtgärder i hela verksamheten som också uppges ha styrelsens stöd.

En av dessa är att det inte ska beviljas några löneökningar utöver det som ges i det centrala avtalet. Alla sponsoraktiviteter ställs in så fort som möjligt. Utbildningsaktiviteterna i företaget ska skäras ner till ett minimum. Alla utlandsresor utanför Skandinavien stoppas för resten av året.

Vissa nerdragnignar i beställnings- och expresstrafik kan också bli aktuella.

I en intervju i Sunnmørsposten på tisdagen säger Veggeland att man nu ”vänder på alla stenar” och att prognosen för helåret är bättre än bara för första halvåret. Han räknar med att underskottet för helåret kommer att sluta på 20 miljoner NOK (23 miljoner SEK).

Han pekar på att man har en stark ägare i de norska statsbanorna, NSB, men medger också att man har lagt sig för lågt i pris i en del anbudsupphandlingar.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)