Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fullt ordkrig i Dalarna mellan Nobina och Dalatrafik

Regionchefen i Dalarna, Göran Carlsson, anklagar idag i Dalarnas Tidningar bussföretaget Nobina för att ha försökt runda lagen om offentlig upphandling i samband med Dalatrafiks pågående upphandling av kollektivtrafik. Det skulle enligt Carlsson ha skett genom att Nobina försökte påverka Dalatrafiks ägare Region Dalarna med ett möte, en invit som regionen tillbakavisade.

– Att vända sig till oss mitt under en upphandling med hot om att avstå från att lämna bud är inte seriöst. Att begära ett sådant möte strider helt mot lagen, säger Göran Carlsson till Dalarnas Tidningar.

– Hade vi ställt upp hade det räckt för att ogiltigförklara upphandlingen. Är de så okunniga eller var det planerat för att sabotera vår upphandling, frågar han.

Nobina tillbakavisar bestämt anklagelserna från Göran Carlsson.

I ett pressmeddelande skriver Nobinas kommunikationschef Maryam Yazdanfar:

”Idag kom Göran Carlsson, Region Dalarna, med allvarliga anklagelser mot Nobina. Han anklagar Nobina för lagbrott och menar att vi försökte sabotera Dalatrafiks upphandling eftersom vi frågat efter ett möte med Region Dalarna. Det finns ingenting i lagen som förbjuder ett möte.

Nobina har varken brutit mot någon lag eller agerat olämpligt när kontakt togs med Region Dalarna. Nobina känner väl till och agerar efter rådande lagstiftning. Det visar inte minst de hundratals upphandlingar vi deltagit i de senaste åren.

Nobinas intention med att möta Region Dalarna var att peka på riskerna i upphandlingsunderlaget, som gjorde oss tveksamma till att lägga anbud. Dessutom ville Nobina peka på de fördyrande faktorerna i upphandlingen som vi befarar drabbar dalaborna.

I snart tio år har Nobina tillsammans med Dalatrafik drivit och utvecklat busstrafiken i Dalarna. När vår samarbetspartner ska göra en ny upphandling är det självklart att vi ställer frågor om anbudsunderlaget. Det har vi, och andra trafikföretag gjort, vilket resulterat i att Dalatrafik gjort små ändringar i anbudsunderlaget sedan det offentliggjordes.

Det är en vanlig arbetsmetod att samla expertkunskaper för att få fram ett bra anbudsunderlag som bäddar för en bra upphandling. Det är också helt enligt branschrekommendationerna som talar om samråd i upphandlingsförfaranden. Dessa har Dalatrafik tillsammans med andra uppdragsgivare och bussföretagen varit med och tagit fram. Sedan är det Region Dalarnas ansvar att följa principerna om likabehandling, transparens och förutsägbarhet i upphandlingen.

Kanske har Region Dalarna missuppfattat lagstiftningen.

Men vi noterar att de bortser från branschrekommendationerna både när det gäller anbudsprocessen och villkoren i anbudet.

Vi konstaterar också att Dalatrafik är medveten om de obalanserade affärsmässiga villkoren i upphandlingen och att de inte varit eller är intresserade av att diskutera det. I slutändan tror vi att dalaborna får betala orimligt mycket skattepengar i förhållande till kollektivtrafik de kommer att få.

Vi vill avsluta med att tillägga att vårt erbjudande om att träffa Region Dalarna och berätta om vårt beslut och ge synpunkter på upphandlingen kvarstår.”

Tonen hårdnar med andra ord, både i Dalarna men också på andra håll i landet. Det gäller bland annat Västernorrland där Veolia Transport hoppar av upphandlingen på liknande grunder som de Nobina har anfört i Dalarna.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)