Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flygbussarna sparar bränsle för miljoner

Sparsam körning är en bra affär, konstaterar man på Flygbussarna. Flöretaget har det senaste halvåret minskat sin bränsleförbrukning med 6,2 procent, rapporterar företaget. För Flygbussarna innebär det en besparing på drygt 1,7 miljoner kronor under ett år och samtidigt också en minskning av koldioxidutsläppen. Bakom den minskande bränsleförbrukningen står företagets långsiktiga satsning på sparsam körning.

Projektet med sparsam körning började 2009 med att 40 förare på linjen mellan Stockholm och Skavsta fick utbildning i sparsam körning. Sedan i juli förra året är alla Flygbussarnas förare utbildade i sparsam körning. Detta är steg två i Flygbussarnas satsning på att minska koldioxidutsläppen. Sedan tidigare har Flygbussarna bytt ut diesel som drivmedel för en majoritet av fordonen, mot biobränslet RME som är utvunnet ur raps.

För att följa upp hur grönt förarna kör använder sig Flygbussarna av ett system från Göteborgsföretaget Pilotfish – PilotfishFuel Economy.

Flygbussarnas vd John Strand. Foto: Ulo Maasing.

– Lägre bränsleförbrukning innebär mindre klimatpåverkan men också lägre kostnader för oss. Att köra sparsamt blir därmed en vinst för både ekonomin och miljön, säger John Strand, vd på Flygbussarna.

Som ytterligare motivation för förarna att köra miljövänligt är smart körning ett av de individuella kriterierna i Flygbussarnas bonussystem för chaufförer. Även passagerarna har mycket att vinna eftersom komforten också ökar då körsättet blir jämnare.

– Chaufförerna spelar huvudrollen i vårt miljöarbete. Därför känns det självklart att de ska få ta del av de pengar vi sparar genom att det går åt mindre bränsle, säger John Strand.

Genom att satsa på mer utbildning, information och användarvänlig teknik kring mätningarna av förarnas körsätt räknar Flygbussarna med att successivt kunna öka sina besparingar ännu mer.

För att ytterligare fokusera på miljövänlig körning och motivera förarna startar Flygbussarna nu en tävling där Sveriges snålaste Flygbusschaufför kommer att utses. Under en vecka mäts tio Flygbusschaufförers bränsleförbrukning och den som kört snålast vinner titeln ”Sveriges snålaste busschaufför”.

Flygbussarna har sju tips på hur man som bussförare kan köra miljövänligare och samtidigt mer ekonomiskt:
1.  Planera körningen så att du undviker onödiga stopp och hårda inbromsningar
2.  Motorbromsa när det går
3.  Låt fordonet rulla så mycket som möjligt
4.  Håll ett så jämt tryck på gaspedalen du kan
5.  Växla upp tidigt och hoppa över låga växlar
6.  Kör inte för fort
7.  Undvik tomgångskörning

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)