Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kaotisk trafikstart hotar i Småland

Thomas Nilsson, trafikdirektör.

Ett mindre kaos hotar busstrafiken i delar av Småland i mitten av juni. Då är det trafikstart för nya entreprenörer att ta över åt Länstrafiken Kronoberg, men en dryg månad innan trafikstart är det oklart om det kommer att finnas några fordonsdatorer på bussarna, skriver Smålandsposten.

En rättslig process om upphandlingen av datorerna har dragit ut på tiden och ännu finns inga avtal skrivna om inköp av datorerna.

Fordonsdatorerna styr bland annat  realtidsinformation, kameraövervakning, överfallslarm och hållplatsutrop.

Om bussarna inte är utrustade med fordonsdatorer kan även trafikledningen i Alvesta få svårigheter med att leda trafiken eftersom de inte kan se var bussarna finns.

Länstrafiken Kronoberg räknade med att skriva avtal med en teknikleverantör under i höstas, men flera teknikleverantörer har överklagat upphandlingen och den rättsliga processen fortsätter.

– Jag är den förste att beklaga att vi hamnat i den här situationen. Med facit i hand kan man konstatera att vi skulle ha varit ute i ännu mer god tid, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör hos Länstrafiken Kronoberg till Smålandsposten.

Om Länstrafiken får rätt i det ärende som nu ligger hos Kammarrätten räknar man med att snabbt börja installera datorerna. Då kommer man att prioritera stadstrafiken i Växjö och de bussar som används i nattrafik. Men om striden om datorerna drar ut på tiden blir man tvungen att sätta in extra bevakning med väktare på bussarna kvällar, helger och nätter.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)