Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Malmös kryssningsterminal invigd

Malmös nya kryssningsterminal har invigts. Foto: Johan Ramberg.

Malmös nya kryssningsterminal invigdes i veckoslutet när det spanska kryssningsfartyget Empress för första gången anlände till staden. Terminalen ligger i Frihamnen och väntas ta emot cirka 35000 resenärer per säsong. För besöksnäringen i Malmö innebär det ett viktigt tillskott.

– Det här är ett viktigt och efterlängtat steg mot att göra Malmö till en etablerad kryssningsdestination. Genom utvecklingen här skapar vi dessutom mer utrymme för de stora kryssningsfartygen i Köpenhamn, säger Johan Röstin, vd för CMP (Copenhagen Malmö Port) som räknar med mer kryssningstrafik med små och medelstora fartyg till Malmö på sikt.

Den nya kryssningsterminalen invigdes på lördagen av kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson. Det är det gamla hamnmagasinet M 16 i Frihamnen som nu byggts om till kryssningsterminal. Nyligen färdigställdes också ett gång- och cykelstråk som sträcker sig från Frihamnen till Malmö city.

I samband med varje fartygsanlöp anländer runt 1 800 spanska kryssningspassagerare till Frihamnen via Malmö Airport. Lika många resenärer avslutar sin kryssning samma dag och återvänder till Madrid och Barcelona med Pullmanturs flygningar. Detta passagerarflöde skapar en mängd nya arbetstillfällen i form av bland annat guider, busschaufförer, incheckningspersonal, välkomstpersonal och bagagehantering.

– Det här är helt klart bland det mest positiva som hänt Malmö vad gäller turism. Kryssningsverksamheten stärker besöksnäringen i form av arbetstillfällen och turistekonomiska intäkter, och stadens attraktivitet internationellt. Genom det utflyktsprogram som resenärerna kan ta del av får även andra besöksmål i Öresundregionen möjlighet att profilera sig, säger Johan Hermansson, turistdirektör, Malmö Turism.

CMP, Malmö Airport och Pullmantur har under lång tid haft ett nära samarbete för att skapa en bra kryssningsprodukt där förflyttningarna mellan flyg och fartyg varit i fokus.

– Tillsammans har vi skapat ett attraktivt erbjudande som är smidigt för resenärerna. Det var detta som fick Pullmantur att slutligen välja Malmö, säger Peter Weinhandl, flygplatschef Malmö Airport.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)