Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportstyrelsen kräver Smålandsbussen på jätteböter

Håller på millimetrarna.

Jönköpingsbaserade Smålandsbussen krävs av Transportstyrelsen på böter på 200 000 kronor. Myndigheten hävdar att företaget har brutit mot regler om bland annat färdskrivare vid över 300 tillfällen.

Transportstyrelsen betraktar också många av överträdelserna som allvarliga, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping. Bland annat hade Smålandsbussen under perioden 16 mars – 15 maj förra året kört bussen utan att ha giltiga förarkort i färdskrivaren vid 175 tillfällen.

Smålandsbussens vd Pelle Holm säger till SR Jönköping att överträdelserna beror på ett orimligt reglemente och att det handlar om små överträdelser.

– Vi var väl inte medvetna om att man på grund av att man backar bussen två sekunder över smörjgropen blir debiterad 4000 kronor, säger Pelle Holm till SR Jönköping.

Totalt uppgick bötesbeloppet till över en miljon, men Transportstyrelsen utfärdar inte böter på mer än 200 000 kronor. Pelle Holm säger till SR Jönköping att man inte avser att överklaga Transportstyrelsens beslut.

–  Jag är glad för att vi fick 800 000 kronor i rabatt så det är inte mycket att överklaga. Vi lägger inte ned någon energi på det utan vi betalar och ser glada ut och sen kör vi med de här spelreglerna. Men reglerna är orimliga. Det måste finnas någon liten marginal så att sekundjakten avslutas, säger han.

Sedan Transportstyrelsen utfärdat böterna har Smålandsbussen infört en del nya rutiner och bland annat har all personal som tvättar bussar utrustats med digitala förarkort.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. 2 sekunder över smörjgropen? Och det skulle Transportstyrelsen se som allvarligt? Kom igen Pelle Holm!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)