Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobinachef på lobbyisternas topplista

Nobinas Public Affaires- och kommunikationschef Maryam Yazdanfar, Sveriges 24:e mäktigaste lobbyist enligt Dagens Samhälle. Foto: Riksdagen.

Endast en person som utpräglat arbetar med frågor kring kollektivtrafik finns med på den topp-50-lista som tidningen Dagens Samhälle presenterade på torsdagen. Det är bussföretaget Nobinas nyrekryterade chef för Public Affairs, Maryam Yazdanfar som kvalar in på listans 24:e plats.

På listans sjunde plats, återfinns Christian Ekström, kommunikationschef vid Transportgruppen inom Svenskt Näringsliv.

Toppar listan gör Peje Emilsson, huvudägare till Magnora. Han lobbar främst för privata välfärdslösningar. På andra plats finns vårdföretaget Capios vd Thomas Berglund som inte överraskande lobbar för privat sjukvård medan bronsplatsen intas av byggföretaget Skanskas Public Affairesansvarige Christoffer Järkeborn.

Dagens Samhälle har räknat ut vilka lobbyister som har störst inflytande på landets ca 1500 heltidspolitiker i riksdag, landsting och kommuner. Tidningen konstaterar att det finns ca 750 lobbyister som på heltid ägnar sig åt att påverka dessa.

Lobbyindustrin är en omfattande verksamhet. Enligt Dagens Samhälle omsätter den minst en miljard om året om man slår ihop Public Affaires-branschens konsultintäkter med företags och organisationers kostnader för egna lobbyister. Och då är inte ens omkostnader för event, större kampanjer mm inräknade.

En politisk bakgrund är en stor fördel för många lobbyister, dels genom att de vet hur den politiska världen fungerar, dels därför att de under sin politikerkarriär har byggt upp ovärderliga nätverk.

Nobinas PA-chef Maryam Yazdanfar var således tills helt nyligen riksdagsledamot för socialdemokraterna.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)