Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snabbare i Danmark från 1 juli

Flaggan i topp för Tempo 100 i Danmark. Foto: Per Palmkvist Knudsen/Wikimedia Commons.

Från den 1 juli ökas högsta tillåtna hastighet för klass 3-bussar som kör på danska motorvägar från dagens 80 kilometer i timmen till 100 kilometer i timmen. Det danska Folketinget (dvs riksdagen) klubbade på tisdagen en lagändring som justitieministern hade föreslagit tidigare i år. Dansk bussbransch jublar.

– Vi är oerhört glada för att de danska lagstiftarna har beslutat att höja fartgränsen för bussar på motorvägarna, kommenterar Jørn Pedersen, ordförande för turistsektionen inom den danska bussbranschens organisation Danske Busvognmænd.

Danmark är för närvarande det enda landet i Europa med en hastighetsgräns för bussar på 80 km/tim, vilket Pedersen beskriver som ”pinsamt”.

Om allt går som planerat införs Tempo 100 i Danmark den 1 juli och att man kommer att ha samma regler för godkännande för Tempo 100-bussar i Danmark som i Tyskland.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Är det någon som vet hur det går med Tempo 100 här i Sverige? I höstas sades det att det skulle träda i kraft under den gångna våren, sedan har det varit tyst som i graven. Eller har jag missat något?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)