Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svensk turism vänder uppåt

Efter en nergång under förra året ökar nu resandet till Sverige. Under årets första kvartal ökade övernattningarna från utlandet på hotell, stugbyar och vandrarhem med 3 procent. Det visar statistik från Tillväxtverket och SCB, som släppt färska siffror för perioden januari till och med mars. På VisitSwedens prioriterade utlandsmarknader var ökningen ännu högre, 4 procent.

Turismen till Sverige har börjat öka igen. Bilden visar en sightseeingbuss från Stockholm Red Buses. Foto: Ulo Maasing.

Övernattningarna från utlandet på hotell, stugbyar och vandrarhem i mars ökade med hela 6 procent, jämfört med samma månad 2012. Hela första kvartalet 2013 visade också starka siffror, då utländska övernattningar ökade med 3 procent. Jämfört med övernattningarna för två år sedan, dvs första kvartalet under rekordåret 2011, registrerades 9 procent fler övernattningar i år. Svenskarnas övernattningar under januari, februari och mars stannade på samma nivå jämfört med 2012.

– Tillväxten finns hos de utländska besökarna. Förra året noterade vi rekordmånga övernattningar från Norge, Ryssland, Kina och USA. Dessa marknader fortsätter öka i år, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden. Förra året hade Sverige rekordmånga övernattningar på hotellen, men än så länge är det för tidigt att förutspå ett helårsresultat.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)