Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dyrt biogasäventyr i Växjö

Biogassatsningen i Växjö har blivit en dyr affär för kommunens skattebetalare – och ändå räcker inte gasen till stadsbussarna. Foto:Celsius/Creative Commons.

Växjö kommuns satsning på biogas kommer att stå skattebetalarna dyrt. Men trots att skattemiljonerna rullar kommer stadens biogasanläggning inte att klara att försörja stadsbussarna  med biogas. Dessutom kommer en del av gasen från kommunens biogasanläggning att säljas till ett privat företag, Hermibil, som sedan kan sälja tillbaka den till stadsbusstrafiken. Det innebär ytterligare miljoner i extrakostnader för skattebetalarna. Det avslöjar Smålandsposten i en fyllig granskning av Växjös vidlyftiga biogasäventyr.

När den nya stadstrafiken i Växjö startar den 16 juni ska alla bussar vara biogasdrivna. Men gasen från kommunens nya biogasanläggning kommer inte att räcka till än på ett antal år. Dels får man inte in tillräckligt med organiskt material för att producera biogas, dels är stadsbussarna fler än kommunen kalkylerade med 2010 när man fattade beslutet.

Men kommunen har också avtalat bort en del av gasen till ett privat företag, Hermibil, som har rätt till ungefär en tredjedel av den gas som kommunen räknar med att producera om några år.

Hermibil kan sedan sälja gasen vidare till Länstrafiken och stadsbussarna och behålla 30 procent av intäkterna, cirka två miljoner om året som kommunen hade fått behålla om man hade levererat gasen direkt till Länstrafiken.

Enligt Smålandspostens genomgång räknar kommunen med att år 2015 komma upp i 1,3 miljoner kubikmeter år 2015. Då kommer varje kubikmeter biogas att kosta dubbelt så mycket att producera som vad man får betalt för den. För att bli självbärande behöver man komma upp i minst 2,25 miljoner producerade kubikmeter om året, år efter år.

Det är den högsta tillåtna nivån för anläggningen.

Däremot är det oklart om produktionen någonsin kommer att nå den nivån. Enligt kommunens egna ekonomiska kalkyler kommer biogasprojektet i Växjö att gå med tio miljoner i underskott nästa år. Sedan minskar det årliga underskottet enligt kalkylerna men 2021 kommer det fortfarande att vara fyra miljoner.

Sedan lurar nya investeringsbehov bakom hörnet. Anläggningen är nämligen kalkylerad att hålla i 15 år, till 2028.

Biogasprojektet i Växjö har hittills kostat 165 miljoner kronor i investeringar. 2010 räknade kommunen med en prislapp på 120 miljoner.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)