Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt ökning av turismen i Sverige

Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf. Foto: Tillväxtverket.

Turismen i Sverige fortsatte att öka under förra året och är en näring som numera omsätter jättebelopp. Turismomsättningen ökade under 2012 med nästan fem procent till 275,5 miljarder kronor. Under fjolåret stärktes också turismens effekter på sysselsättningen rapporterar Tillväxtverket i Turismens årsbokslut för 2012 som presenterades på fredagsförmiddagen.

Turismen bidrog till att skapa jobb för 168000 personer, vilket är en ökning med 37100 personer sedan år 2000. Mätt i medeltal sysselsatta ökade antalet sysselsatta inom turismen med 5,7 procent samtidigt som den totala sysselsättningen i Sverige ökade med 0,9 procent.

För ett exportberoende land som Sverige har turismen fått en allt större betydelse.

Under 2012 växte turismens exportvärde som andel av Sveriges totala export av varor och tjänster till 6,1 procent. Sedan år 2000 har turismens exportvärde ökat med 162 procent. Även relationen mellan import- och exportvärdet för turismen stärktes under 2012. Under det tredje kvartalet 2012 var till och med exportvärdet (utländska besökares konsumtion i Sverige) högre än importvärdet (svenskars konsumtion utomlands).

– För att skapa en långsiktigt hållbar turism krävs en starkare internationell konkurrenskraft. För att nå dit måste kunskapen om vad som skapar attraktionskraft öka. Här kan Tillväxtverket bidra med både kunskap och samordning på en nationell nivå, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Några hårda fakta om turismen i Sverige:
•    Under 2012 spenderade utländska besökare 106,5 miljarder kronor och svenska fritids- och affärsresenärer nästan 169 miljarder kronor i Sverige.
•    Den totala omsättningen för turismen i Sverige har ökat med drygt 83 procent i löpande priser sedan 2000.
•    Svenskarnas privata turismkonsumtion i Sverige har ökat med cirka 70 procent sedan 2000.
•    Under 2012 var momsintäkterna av utländska besökares konsumtion i Sverige 14,5 miljarder kronor.
•    Under 2012 var turismens andel av Sveriges totala bruttonationalprodukt, BNP, tre procent.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)