Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Myndighet anklagar kollektivtrafikmyndigheter: ”Orealistiska och olagliga planer”

Statliga Trafikanalys riktar svidande kritik mot de regionala kollektivtrafikmyndigheterna.

De regionala kollektivtrafikmyndigheterna (RKTM) i landet får nu svidande kritik av den statliga myndigheten Trafikanalys, Trafa. Enligt en ny granskning av RKTM som Trafikanalys har gjort är myndigheterna framtidsplaner orealistiska, ogenomtänkta och olagliga, skriver Svenska Dagbladet.

Tidningen har tagit del av Trafikanalys´ granskning av de planer som de regionala myndigheterna skulle vara klar med i höstas. Och Trafikanalys´ dom är hård: Inte en enda regional kollektivtrafikmyndighet når upp till lagens krav på vad de regionala trafikförsörjningsprogrammen ska innehålla.

Kvaliteten i programmen varierar. Enligt Trafikanalys präglas en del program ”både av brådska och av en viss förvirring”, samtidigt som de är ”hafsigt hopkomna och ogenomtänkta, med orealistiska mål och utan system för uppföljning”.

– Om det är en skrivbordsprodukt som inte har någon betydelse är det väl bara slöseri med papper och pengar. Men om det är ett dokument som ska styra och föra utvecklingen i kollektivtrafiken framåt är det allvarligt, säger Maria Melkersson, utredare på Trafikanalys till SvD.

Trafikanalys konstaterar också att vissa kollektivtrafikmyndigheter räknar med en fördubbling av kollektivresandet, trots att befolkningen i deras område minskar och biljettpriserna höjs. Samtidigt räknar man inte med någon kostnadsökning, trots att kostnaderna för kollektivtrafiken under senare år har rusat i höjden.

– De här fördubblingarna skulle bli fruktansvärt dyra. Det är mer på önskningarnas plan än något realistiskt. Man kanske känner sig pressad att man ska ha fluffiga visioner, säger Maria Melkersson till SvD.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)