Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bilisterna kör allt mindre bil

Svenskarna fortsätter att minska sitt bilkörande. Foto: Ulo Maasing.

Svenskarna fortsätter att minska sitt bilkörande. Foto: Ulo Maasing.

Svenska bilister minskade sin bilkörning med 1,7 procent under förra året. Det är fjärde året i rad som bilkörningen minskar. Invånarna i Solna minskade sin bilkörning mest, medan bilkörningen har ökat i 64 kommuner. Det visar siffror från SCB, som sammanställts av Statoil.

I Solna minskade bilkörningen med 10,2 procent vilket är den största minskningen i landet. Samtidigt ökade bilkörningen i 64 kommuner. Den största ökningen skedde i Danderyds kommun där bilkörningen ökade med 11,7 procent.

Undersökningen bekräftar en trend i hela västvärlden: bilanvändningen minskar. I USA, till exempel, rasade körkortsinnehavet bland unga i USA (alltså 16 – 34-åringar) från 26 till 21 procent under åren 2001 till 2009. Istället valde unga i USA att gå (16 procent oftare), cykla (24 procent oftare) och resa kollektivt (40 procent mer, räknat i reslängd).

Bakom utvecklingen ligger inte bara ekonomiska faktorer. 16- 24-åringar i medel- och höginkomsthushåll ökade under perioden sitt promenerande med 37 procent, cykelåkande med 122 procent och användningen av kollektivtrafik med 100 procent. En  förklaring till förändringarna är att allt fler unga amerikaner ser bilen mer som en belastning än en symbol för frihet och oberoende.

2011 hade bara 67 procent av amerikanerna i åldersgruppen 16 – 34 år körkort. Det var den lägsta siffran sedan 1963.

I Sverige går utvecklingen  i samma riktning. För 20 år sedan skaffade sig nästan två tredjedelar av alla 18-19-åringar körkort direkt. Nu är det endast fyra av tio som tar körkort i samma ålder.

Tidigare den här månaden konstaterade det finska Trafiksäkerhetsverket att allt färre ungdomar i städerna skaffar körkort. I fjol tog bara drygt hälften av 18-åringarna i de finska städerna körkort.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)