Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mångmiljonsmäll för Buss i Väst

Göteborgs Tingsrätts vapen.

Göteborgs Tingsrätts vapen.

Samverkansbolaget Buss i Väst drabbas nu av en rejäl ekonomisk smäll efter konkursen för ett av de tidigare delägarföretagen, Vänersborgs Linjetrafik (VL). En färsk dom i Göteborgs tingsrätt slår fast att Buss i Väst ska betala ett mångmiljonbelopp till VL:s konkursbo, skriver tidningen Bohusläningen.

Bakgrunden är att VL drev ett trafikkontor i Karlskoga åt Buss i Väst. VL tog över det administrativa arbetet i Karlskoga från Buss i Väst år 2002. Enligt ett muntligt avtal mellan Buss i Västs dåvarande vd Claes Olofson och VL:s vd Uno Kjellsson skulle VL få 30000 kronor i månaden för att driva kontoret.

Även Länstrafiken i Örebro har varit inblandat och sänt betalningar för service från kontoret till Buss i Väst. Men där har pengarna stannat i stället för att gå vidare till VL.

Mycket kring hur pengarna har hanterats är oklart. Men tingsrätten slår i sin dom fast ”att Buss i Väst inte har betalat ut den avtalade ersättningen för trafikkontor till Vänersborgs Linjetrafik AB är ostridigt i målet”.

När VL gick i konkurs 2010 avslöjades det att miljoner från Buss i Väst aldrig nått VL.

Enligt tingsrättens dom ska därför Buss i Väst betala 3051300 (30 000 i månaden) kronor till VL:s konkursbo plus ränta på ränta. Dessutom ska Buss i Väst betala motpartens advokatkostnader på 600 000 kronor.

Det var i mars förra året som VL:s konkursbo stämde Buss i Väst i ärendet.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Kanske vore klokare att låta Bergkvarabuss köpa rasket i stället enbart för beställningssidan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)