Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Cykelgarage gör livet lättare för cyklister som vill ta bussen

För att göra det lättare för människor att ta cykeln till eller från kollektivtrafiken har Växjö kommun och Länstrafiken Kronoberg nu öppnat ett särskilt cykelgarage. Garaget ligger i anslutning till järnvägsstationen och busstationen i Växjö. För att kunna använda garaget måste man ha Länstrafikens Resekort.

”Infartsparkering” för cyklar. Växjö har etablerat ett låsbart cykelgarage för Länstrafikens kunder.

Det låsbara cykelgaraget är tillgängligt dygnet runt och placerat alldeles intill den anslutande tåg- och busstrafiken. Det har plats för 62 cyklar och är utrustat med laddningsmöjligheter för elcyklar, låsbara förvaringsskåp och det finns även tillgång till cykelpump.

– Vi ser cykel och elcykel som naturliga komplement till kollektivtrafiken och hoppas att ett cykelgarage kan inspirera fler pendlare till att kombinera tåg eller buss med att cykla till och från stationen. Vår ambition är att det ska vara snabbt, enkelt och bekvämt att byta mellan olika färdsätt och vi tror att cykelgaraget kan bidra till att fler vill förändra sina pendlarvanor, förklarar projektledare Mats Persson.

Cykelgaraget är en del i ett EU-finansierat projekt (Elmos) inom Södra Östersjöprogrammet som handlar om att introducera elcyklar som ett komplement till kollektivtrafiken. Utöver byggnation av cykelgaraget lånar Växjö kommun även ut elcyklar till anställda på olika arbetsplatser i Växjö via deras arbetsgivare och man jobbar med framtagningen av strategi för elfordon i kommunen.

– Vi ser Elmosprojektet som en viktig del i att närma oss kommunens målsättning att minska de fossila koldioxidutsläppen med minst 55 % per invånare till 2015 jämfört med 1993 och att Växjö ska vara en fossilbränslefri kommun senast 2030, säger Anna Tenje, tekniska nämndens ordförande i Växjö.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)