Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Domedagsstämning bland norska bussbolag

Kabotage hotar att ta död på norsk bussbransch, hävdar norska bussföretagare. Foto: Nettbuss.

Kabotage hotar att ta död på norsk bussbransch, hävdar norska bussföretagare. Foto: Nettbuss.

Det råder domedagsstämning bland norska bussbolag som arbetar med turist- och beställningstrafik. Anledningen är att utländska bussbolag de senaste åren har tagit sig in på den norska marknaden och där tar jobben från de norska, inte bara genom att köra turister från det egna landet utan också på grund av kabotage. ”Kabotage är på väg att knäcka hela branschen. Norska turistbussföretag kan inte betala förarna 30 kronor i timmen”, säger Kai Kristoffersen som är chef för Norges största turistbussföretag, Nettbuss Travel, till norska E24.

– De tre senaste åren har läget förvärrats kraftigt, säger han.

För tio år sedan, 2003, hade Nettbuss omkring 250 turistbussar. För tre år sedan var de 100 och idag är de 80. Ändå står flera av bussarna utan sysselsättning under det som tidigare var högsäsong.

– Jag uppvaktas varje vecka av mindre företag som vill sälja eftersom man inte klarar att driva sin verksamhet lönsamt längre, säger Kristoffersen till E24.

En annan företagsledare, Helge Kvamme, driftchef vid Jotunheimen og Valdresruten bilselskap, ger samma bild. För tio år sedan hade företaget ca 25 turisbussar i trafik, idag är det 5 – 6, och ändå har man inte full sysselsättning under högsäsong.

– De turister vi brukade hämta på Gardermoen transporteras nu nästan uteslutande av utländska turistbussar. Samma sak gäller för trafiken till kryssningsfartygen. Där är det i stort sett bara svenska och baltiska bussar som transporterar passagerarna längs den norska kusten, säger han till E24.

Flera norska bussföretag vittnar i tidningen om förare på utändska bussar som kör för omkring 30 kronor i timmen. Ibland tvingas de övernatta i bussen i stället för på hotell. Det finns också anklagelser om obeskattad diesel mm.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)