Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

RDA: Bussen för människor till kulturen

Välkända ansikten för svenska bussresearrangörer på årets RDA-mässa: Ulla Lundwall, Lundwall Travel; Marlene Breuer, Hotel Lindenwirt, Rüdesheim och Suzanne Frendberg, Rese-Konsulterna. Foto: Ulo Maasing.

Välkända ansikten för svenska bussresearrangörer på årets RDA-mässa: Ulla Lundwall, Lundwall Travel; Marlene Breuer, Hotel Lindenwirt, Rüdesheim och Suzanne Frendberg, Rese-Konsulterna. Foto: Ulo Maasing.

Turistbussen har en stor betydelse för kulturlivet i vid bemärkelse. Det slog RDA-chefen Richard Eberhardt fast på en presskonferens på RDA-mässan i Köln på onsdagen. I Tyskland har bussen nu en marknadsandel på 21 procent av kulturresorna, konstaterade Eberhardt på mässan som avslutas på torsdagen.

Eberhardt tog också upp de skatter som tynger bussturismen i Europa.

– För branschen är det, precis som tidigare, ett problem med de byråkratiska och icke enhetliga skatter som belastar det internationella resandet, men som också slår mot inkommande turism till Tyskland, sa Eberhardt.

Han kritiserade också att busstrafiken belastas av skatter som andra trafikmedel är befriade från, liksom att allt fler städer i Europa hindrar  turistbussar från att köra in till centrum. Trots det, konstaterade Eberhardt, har turistbussen i fjol lyckats behålla sina marknadsandelar i Tyskland. Där gjorde år 2012 53,6 miljoner tyskar över 14 år förra året knappt 70 miljoner semesterresor. Bussens marknadsandel var oförändrade åtta procent.

De tyska bussresenärerna hade också spenderbyxorna på och betalade 9,6 procent mer för sin bussresa än året innan. Eller, i absoluta tal, i genomsnitt 718 euro (6183 SEK) jämfört med 655 euro (5640 SEK).

RDA är en branschorganisation som domineras av tyska buss- och gruppresearrangörer och deras samarbetspartners, men i medlemsskaran på omkring 3000 företag finns också många internationella företag och organisationer. RDA har faktiskt medlemmar i 40 länder.

Nästa års RDA-mässa äger rum den 29 – 31 juli, som vanligt i Köln.

Föreningen Sveriges Bussresearrangörer hade Toni Schönfelder och Kjell Peterson på plats i Köln. Foto: Ulo Maasing.

Föreningen Sveriges Bussresearrangörer hade Toni Schönfelder och Kjell Peterson på plats i Köln. Foto: Ulo Maasing.

Ulf Sleman, produktionschef vid Ölvemarks Holiday/Scandorama tillsammans med en av sina samarbetspartners,

Ulf Sleman, produktionschef vid Ölvemarks Holiday/Scandorama tillsammans med en av sina kroatiska samarbetspartners. Foto: Ulo Maasing.

 

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)