Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sämre men fortfarande plus för Volvo Bussar

Trots en svag marknad klarar Volvo Bussar ett positivt rörelseresultat under andra kvartalet. Foto: Ulo Maasing.

Trots en svag marknad klarar Volvo Bussar ett positivt rörelseresultat under andra kvartalet. Foto: Ulo Maasing.

Volvo Bussar redovisar ett rörelseresultat på elva miljoner kronor under andra kvartalet i år, enligt företagets kvartalsrapport för andra kvartalet som presenterades på onsdagsmorgonen. Det är ett avsevärt sämre resultat än motsvarande period förra året då rörelseresultatet blev 188 miljoner. Den starka kronan slår hårt mot Volvo Bussar och 63 miljoner av resultatförsämringen beror enligt Volvo på ändrade valutakurser.

Det andra kvartalet minskade nettoomsättningen för Volvo Bussar med 20% till 4008 Miljoner kronor mot  5040. Justerat för förändrade valutakurser minskade nettoomsättningen med 16%.

Samtidigt som rörelseresultatet försämrades ökade orderingången för Volvo Bussar till 13 procent över nivån under andra kvartalet i fjol. I absoluta tal uppgick orderingången till 2326 bussar.

Under perioden levererade Volvo bussar 2050 bussar mot 2117 enheter förra året, en minskning med tre procent.

Volvo Bussar räknar med att den globala bussmarknaden för resten av året kommer att fortsätta att vara svag, men man ser samtidigt tecken på en ljusning. Europamarknaden väntas ligga på samma nivå som i fjol med pressade priser.

På den viktiga indiska marknaden är efterfrågan på turistbussar mycket lägre än i fjol, medan stadsbussmarknaden kommer att stimuleras av att den indiska regeringen har aviserat att man kommer att ekonomiskt stötta köp av stadsbussar.

I Nordamerika ser Volvo tecken på en återhämtning, både för kollektivtrafikbussar och turistbussar. Även i Sydamerika ser Volvo tecken på en återhämtning.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)