Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busskortet räcker inte som färdbevis i Uppland

UL

Den som vill åka med kort i kollektivtrafiken i Uppland måste ha kvitto med sig för att visa att man köpt kortet. De nya biljettmaskinerna finns inte på plats än på flera veckor. Foto: Ulo Maasing.

Den som har köpt års- eller månadskort hos Upplands Lokaltrafik kan inte bara ta med sig kortet och kliva på bussen. Då riskerar man att inte få åka med – och i värsta fall kan man få betala en straffavgift. För att visa att kortet gäller måste resenären också ha med sig kvitto på att han eller hon har köpt kortet.

Bara kortet är nämligen inte mycket värt. Anledningen är att Upplands Lokaltrafiks (UL) nya värdekort har införts innan bussarna har utrustats med de nödvändiga biljettmaskinerna. UL:s biljettkontrollanter kan inte heller läsa av korten.

Till Upsala Nya Tidning säger UL:s kundtjänst att den som vid en kontroll inte har kvittot på att man köpt sitt kort riskerar böter.

Installationerna av de nya biljettmaskinerna påbörjas den här veckan på stadsbussarna i Uppsala. 4 september ska samtliga stadsbussar ha fått de nya maskinerna. Därefter står regionbussarna och regionaltågen Upptåget på tur.

På UNT:s fråga varför maskinerna inte finns på plats när UL byter biljettsystem svarar UL:s informationschef:

– Vi har valt att börja byta ut korten innan utrustningen finns i bussarna för vi tror att det blir minst krångel för våra kunder. Vi kan då göra övergången under lite längre tid för att kunder inte ska behöva stå onödigt länge i kö hos de ombud som säljer kort.

Fram till den 23 september måste resenärer i UL-trafiken ha med sig kvittot på sitt kortköp när de vill åka kollektivt.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)