Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gammal färdtjänstupphandling kan ge nerskuren busstrafik

Din-TurloggaEn gammal tvist om en färdtjänstupphandling i Örnsköldsvik kan leda till kännbara nerskärningar i kollektivtrafiken i Örnsköldsvik, men också på andra håll i Västernorrland. Det är ett taxiföretag, Örntaxi, som stämde Länstrafiken i Västernorrland på 18 miljoner kronor för en upphandling år 2007, skriver Västernorrlands Allehanda. Upphandlingen gällde sjukresor och färdtjänst i hela Örnsköldsviks kommun.

Umeå Taxi vann upphandlingen. Men i sitt anbud hade företaget skrivit ”tätort” i stället för hela kommunen.

Det lokala taxiföretaget Örntaxi ansåg därför att länstrafiken inte borde ha godtagit Umeå Taxis bud och stämde Länstrafiken på 18 miljoner. Tingsrätten gick på Örntaxis linje. Länstrafiken (som har avlösts av Kollektivtrafikmyndigheten) ville gå vidare men nekades prövningstillstånd i högre instans.

Nu förhandlar parterna om storleken på skadeståndet. Kollektivtrafikmyndigheten har sett till att landstinget och Örnsköldsviks kommun har reserverat pengar till ett skadestånd – i Örnsköldsviks fall 1,7 miljoner.. Men risken är att skadeståndet kommer att bli betydligt större än vad man har avsatt pengar till.

Enligt Västernorrlands Allehanda anser revisionsbyrån KPMG att det finns en risk att de reserverade medlen inte kommer att räcka, medan Kollektivtrafikmyndighetens advokat skriver att det föreligger ”en stor risk att Länstrafiken kan komma att få utge ett betydande skadestånd till Örntaxi”.

Blir skadeståndet högre än de belopp som kommun och landsting har avsatt kommer det att slå direkt mot Västernorrlands redan idag hårt pressade trafikbudget.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)