Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Eskilstuna kräver skärpning av skolskjuts- och färdtjänstoperatörer

SkolskjutsskyltEskilstuna kommun kräver nu att de trafikföretag som utför färdtjänst, sjukresor och särskoleskjutsar i kommunen skärper sig, och det omedelbart. Anledningen är att många resenärer med den särskilda kollektivtrafiken under en tid har drabbats av brister. Problemen har varit av olika karaktär, men allvarligast har varit händelser där fordonet har kommit för sent eller inte har kommit alls.

Problemen har förvärrats sedan skolstarten. Kritiken mot Tuwa Specialtransporter är hård.

Huvudorsaken till problemen har varit personalbrist hos de entreprenörer som utför transporterna i Eskilstuna. Viten och andra verktyg som beställningscentralen har till förfogande för att följa upp och styra transportörerna har inte haft tillräcklig effekt för att få ordning på problemen.

Kommunen som uppdragsgivare har därför direkt begärt att de berörda transportörerna omedelbart rättar till bristerna.

– Problemen i Eskilstuna har fått helt oacceptabla konsekvenser för våra resenärer, säger Mats Hällnäs, avdelningschef för trafikavdelningen i Eskilstuna kommun.

– Det ska alltid finnas bemannade fordon med rätt teknisk utrustning. Vi begär nu täta uppföljningar så att problemen inte uppstår igen.

– Ansvaret för att transporterna fungerar ligger på transportören, men vi som beställningscentral har en uppgift att hjälpa transportören och följa upp dennes verksamhet, säger Jani Körkkö, uppdragsansvarig  hos Samres som sköter beställningscentralen.

– Även om det har blivit bättre den senaste veckan, så finns det fortfarande brister och vi kommer att fortsätta att kräva förbättringar.

Sedan länge samarbetar Landstinget Sörmland, kommunerna Eskilstuna, Katrineholm, Flen Vingåker, Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta om färdtjänst, sjukresor, resor till och från skolan för barn med funktionshinder och andra anropsstyrda resor.

De två största transportörerna är Tuwa Specialtransporter AB och Tuwa Specialtransporter Svealand AB.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)