Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Färjepassagerare mångmiljardindustri i Stockholm

Miljarder på väg till Stockholms besöksindustri. Foto: Stockholms Hamnar.

Miljarder på väg till Stockholms besöksindustri. Foto: Stockholms Hamnar.

De färjepassagerare som reser via Stockholms Hamnar är en jätteindustri. Under den tid de vistas i Stockholm spenderar de 3000 kronor per person, eller fem miljarder kronor på ett år. Det framgår av en undersökning som har gjorts av Stockholms Hamnar. Färjepassagerarnas betydelse för turist- och besöksnäringen i Stockholm manifesteras också av att de står för 20 procent av Stockholmsturisternas totala konsumtion.

Shopping toppar utgiftslistan, följt av restaurangbesök och boende. Hälften av de som stannar i Stockholm över natten bor på hotell. Det blir totalt sju fyllda hotell varje dag året runt med färjepassagerare.

Omsättningen från färjetrafiken ger en effekt för sysselsättningen som motsvarar drygt 4 100 årsarbeten.

Fyra av tio av de tillfrågade kommer från Finland. Nästan varannan har varit i Stockholm tio gånger eller fler. Fyra av tio uppger att själva båtturen är huvudsyftet med resan. De reser för att koppla av och roa sig ombord på färjan. Hela 95 procent är nöjda med resan och tre av fyra planerar att återkomma inom fem år.

Mest spenderar besökare från Polen – 5990 kronor per besök. Det är långt mer än tvåan, besäkare som kommer med färja från Åbo/Nådendal och gör av med 3139 kronor per besök.

I undersökningen ingår inte passagerare på de internationella kryssningsfartygen eller yrkeschaufförer.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)