Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Världens längsta bussresa snart i mål

I april rullade Avanti Reisens buss iväg från Freiburg i södra Tyskland med bandklippning, pomp och ståt. Foto: Daimler Buses.

I april rullade Avanti Reisens buss iväg från Freiburg i södra Tyskland med bandklippning, pomp och ståt. Foto: Daimler Buses.

Den längsta bussresan hittills i världen går snart i mål. Två dagar innan julafton, den 22 december, rullar tyska Avanti Reisens läckert Ferrariröda Setra in i Usuhaia på Eldslandet på Argentinas sydspets efter en resa på 52 000 kilometer och genom 26 länder. Resan startade den 8 april i staden Freiburg i södra Tyskland. Den som valde att resa med på alla resans fem etapper har fått slanta upp i runda tal 450 000 kronor.

Resan har gått från Freiburg via Istanbul, Samarkand, Tasjkent, Alma Ata, Xian till Shanghai. Därifrån transporterades bussen med fartyg till Anchorage för färd södertut genom Nordamerika via Yellowstone, Las Vegas, San Francisco och San Diego.

Sedan bar det av vidare genom Centralamerika och städer som Guadalajara, Mexico City, San Salvador och Panama City.

Dags så för Sydamerika: Cartagena, Quito, Lima, Santiago de Chile till målet på Eldslandet.

Resenärerna har fått uppleva gamla handelsstäder längs Sidenvägen, stäpperna i Centralasien, Gobiöknen och en av världens mest dynamiska städer, Shanghai. Man har sett Grand Canyon, Amazonas,Machu Pichu, hav och djungel, vulkaner och glaciärer.

Avanti Reisens ägare och vd Hans-Peter Christoph. Foto: Ulo Maasing.

Avanti Reisens ägare och vd Hans-Peter Christoph. Foto: Ulo Maasing.

Människorna höjdpunkten
– Höjdpunkter för oss var de människor vi mötte reser ”, säger Hans – Peter Christoph , ägare och vd för Avanti Reisen.

– Ibland har vi, när vi körde in i städer, välkomnats av fans till resand som alla har kunnat följa via dess hemsida www.busweltreise.de.

Hela resan har gjorts med en splitter ny Setra 515 HD som enligt Christoph har gått problemfritt hela vägen. Enda undantaget var USA. Där satte amerikanska fordonsregler stopp för användningen av Setran och istället fick Avanti Reisen hyra in en amerikansk buss.

Nästa år tar Avanti det lite lugnare – längsta resan blir en 32-dagars-resa till Iran. Men 2015 ger man sig på nytt av på långresa, om än ”bara” till Kina.

– Det ska, förklarar han, när vi träffar honom innan jorden runt-resan, finnas tid för upplevelser utan stress under resan. En bussresa ska hela tiden vara mer än en transportsträcka.

Nya vägar
Och Hans-Peter Christoph är inte rädd för att söka sig nya vägar där få europeiska turistbussar kör. 2008 tog han steget fullt ut och arrangerade en bussresa som ingen annan europeisk arrangör tidigare ens hade fantiserat om: till Peking och sommar-OS i den kinesiska huvudstaden. Resan gick i lugn takt och resenärerna bodde på högklassiga hotell längs den klassiska Sidenvägen mellan Europa och Kina.

Tre månader ungefär tog resan, enkel väg. Prislappen landade på en bra bit över 100 000 kronor, och då ingick inte flygresan hem från Peking. Men varken prislapp eller restid avskräckte: resan blev slutsåld.

Och den gav mersmak.

2010 var det dags igen för en bussresa till Kina. Den här gången var Shanghai och världsutställningen där målet.

När vi träffade Hans-Peter Christoph innan bussen lämnade Freiburg på sin väg till Shanghai avslöjade han att han närde en dröm som bussresearrangör: att arrangera en bussresa från Alaska, via USA, Centralamerika, Sydamerika till Eldslandet.

Nu har han förverkligat drömmen.

Så gick resan. Karta: Avanti Reisen.

Så gick resan. Karta: Avanti Reisen.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)