Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt färre vill mecka med fordon

SkiftnycklarSamtidigt som behoven av yrkesutbildade fordonsmekaniker, lackerare och andra medarbetare ökar inom motorbranschen söker sig allt färre ungdomar till gymnasieskolans fordons. och transportprogram, Det visar en undersökning som Motorbranschens Yrkesnämnd (MYN) och Lackerarnas Yrkesnämnd (LYN) har gjort.

Rapporten konstaterar att motorbranschen behöver anställa cirka 5 200 personer över hela landet inom tre år. Men samtidigt sjunker antalet elever på fordons- och transportprogrammet på gymnasiet.

Ekvationen går alltså inte ihop. Istället råder enligt undersökningen redan idag en kompetensbrist som kommer att förvärras om inte trenden bryts.

– Konsekvenserna av denna kompetensbrist riskerar att allvarligt hämma utvecklingen i branschen. För att säkra branschens kompetensbehov behövs det fler som söker till- och studerar på fordons- och transportprogrammet redan idag, slår rapporten frast.

Redan idag finns det ett behov av att öka nyanställningarna inom branschens alla yrkeskategorier på kort sikt på lång sikt är behovet ännu tydligare.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)