Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fackförbund stämmer TT-Line

Bemanningen av TT-Lines fartyg Nils Dacke blir en fråga för Arbetsdomstolen. Foto: TT-Line.

Bemanningen av TT-Lines fartyg Nils Dacke blir en fråga för Arbetsdomstolen. Foto: TT-Line.

Fackförbundet Seko stämmer TT-Line AB inför Arbetsdomstolen för ogiltiga uppsägningar.  Bakgrunden är att i början av året började TT-Lines färja Nils Dacke gå från Trelleborg till Świnoujście istället för till Travemünde. I samband med detta har färjan har fått polsk flagg, och 70 ombordanställda har , enligt Seko, ogiltigt sagts upp och lönerna sänkts.

– TT-Lines uppsägningar är ogilitiga enligt lagen om anställningsskydd. Det råder inte arbetsbrist utan det handlar om övergång av verksamhet. Därför har vi gått till arbetsdomstolen, säger Mats Ekeklint, förhandlingsombudsman på Seko.

Det var i slutet av 2013 som 70 anställda på TT-Lines färja Nils Dacke sades upp på grunder som Seko anser är oskäliga.

Enligt fackförbundet har informationen varit bristfällig och ingen av de anställda som sades upp har fått stöd i att få nytt arbete eller utbildning.

– Det är uppenbart att TT-Line har sagt upp de anställda för att den tyska ägaren ska kunna försämra villkoren och sänka lönerna på fartyget. Det här rör en färja som går mellan två EU-länder. Det är orimligt att arbetsvillkor och löner ska försämras bara för att den börjar gå mellan Sverige och Polen, istället för till Tyskland, säger Jonas Forslind, branschsekreterare i Seko sjöfolk.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)