Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Försäljningsrekord för Solaris

Solaris redovisr rekordförsäljning under 2013. I höstas premiärvisade man också sina bussar i Euro 6-utförande. Foto: Ulo Maasing.

Solaris redovisr rekordförsäljning under 2013. I höstas premiärvisade man också sina bussar i Euro 6-utförande. Foto: Ulo Maasing.

Den polska busstillverkaren Solaris, som har haft stora framgångar även på den svenska marknaden, hade ett rekordår förra året. Under 2013 sålde Solaris 1302 bussar och spårvagnar, vilket är det största antalet någonsin under bolagets artonåriga historia. Det förra rekordet satte 2011 med 1205 sålda fordon. Företagsledningen uttrycker också sin starka tro på framtiden för eldrivna bussar. Däremot redovisar man som privat, familjeägt företag, inte några siffror om ekonomin.

På sin polska hemmamarknad har Solaris en stark ställning med 292 sålda bussar i fjol, varav 251 stadsbussar med låggolv, 36 trådbussar modell Trollino och 5 Interurbino linjevagnar. Därmed hade Solaris en marknadsandel på 53 procent i Polen förra året.

På exportmarknaderna sålde företaget 1010 bussar, vilket är ett nytt exportrekord för Solaris. Den största exportmarknaden var Tyskland med 210 sålda bussar. Sverige kommer på femte plats på Solaris exportmarknader förra året med en försäljning på 79 bussar.

Företaget levererade också fem spårvagnar till Jena i Tyskland och har fått en order på 18 spårvagnar till den tyska staden Braunschweig.

Solaris´ vd Solange Olszewska: Vi tror mycket på elbussens framtid. Foto: Ulo Maasing.

Solaris´ vd Solange Olszewska: Vi tror mycket på elbussens framtid. Foto: Ulo Maasing.

Solaris har även tagit hem order på elbussar till flera städer. Till Klagenfurt i Tyskland levererade man en Solaris 8.9 electric, samtidigt som man sålde fem induktivt laddade elbussar till Braunschweig – en normallång buss och fyra ledbussar som levereras i år. Även Düsseldorf och Västerås har beställt batteribussar från Solaris. Hamburg har beställt elbussar kompletterade med bränslecellsmotorer.

– Vi är mycket optimistiska när det gäller den växande marknaden för elektriska bussar. Jag är övertygad om att marknaden för elbussar kommer att växa kraftigt, säger Solaris vd Solange Olszewska.

De närmaste veckorna räknar Solaris med att leverera sin 10 000:e buss från fabriken i Bolechowo, Polen.

Här sålde Solaris bussar förra året:
Polen 292
Tyskland 210
Serbien 200
Israel 116
Bulgarien 113
Sverige 79
Tjeckien 62
Frankrike 55
Italien 47
Schweiz 29
Österrike 26
Danmark 23
Norge 22
Rumänien 8
Slovakien 7
Spanien 7
Grekland 3
Belgien 2
Förenade Arabemiraten 1

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)