Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kristianstadsbor gillar att bli släpade

Skånetrafiken och Veolia Transport har testat bussläp i Kristianstad sedan i september. Uppskattat av resenärerna. Foto: Kasper Dudzik.

Skånetrafiken och Veolia Transport har testat bussläp i Kristianstad sedan i september. Uppskattat av resenärerna. Foto: Kasper Dudzik.

Försöket med bussläp i Kristianstad har blivit en succé. Hela 98 procent av dem som har rest med släpet tycker att idén med bussläp är bra. Nu ska Skånetrfiken och Veolia Transport förlänga försöket.

Många Kristiandstadsbor höjde nog förvånat på ögonbrynen när de för fem månader sedan första gången såg Skånetrafikens och Veolia Transports buss med ett bussläp kopplat bakom sig. Nu har man vant sig och gillar lösningen.

Av dem som rest med släpet tycker nästan alla, 98 procent, att det är en bra lösning. De tycker att det är tyst och lugnt i släpet och att det finns gott om sittplats. Det visar den rapport om bussläpet som undersökningsföretaget Epinion tagit fram åt Skånetrafiken.

Att det är ett miljövänligt sätt att resa och att det finns sittplatser är mycket viktigt för alla resenärerna.

Av de som testat bussläpet upplever en klar majoritet att det finns gott om sittplatser och att färdsättet är skonsamt mot miljön. De tycker dessutom att det är tyst och lugnt i släpet. Manliga resenärer som testat släpet är mest nöjda medan manliga potentiella resenärer är minst nöjda, enligt rapporten.

Även förarna lovordar bussläpet och tycker att det är lätt att navigera och köra.

Bussläpet i Kristianstads stadsbusstrafik är det första i Sverige sedan 1950-talet och den första testperioden omfattade september till december. Släpet har under den här perioden varit i bruk på stadsbusslinje 4 mellan kl. 07.00-09.00 och 12.00-17.00. Nu kommer testperioden att förlängas ytterligare sex månader.

– Vi ser många fördelar med bussläpet. Det är mer ekonomiskt och flexibelt att köra en buss med bussläp de delar av dagen då antalet resenärer är som flest, än att köra med en ledbuss en hel dag. Dessutom är det miljövänligt och upplevs som tyst med bra komfort, säger Ulf Erlandsson, affärschef på Veolia Tranport AB.

– Alla de positiva resultaten gör att vi nu kommer att gå vidare med att permanenta bussläp i Kristianstad och kanske även på flera andra håll i Skåne, säger Klas Sörensson, trafiktutvecklare på Skånetrafiken. Även från andra delar av kollektivtrafiksverige finns ett stort intresse.

Dagens testbuss och släp är tio år gammalt och även om skicket är bra kommer den permanenta lösningen att bli med nya bussar och släp i en modernare design och med ännu bättre komfort.

Ute i övriga Europa satsar flera städer på bussläp. En av dessa är, som vi tidigare rpporterat, München.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)