Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Smugglarbussarna rullar vidare

TullskyltFöreteelsen med en omfattande spritsmuggling med buss till Sverige fortsätter. Ett av de senaste fallen upptäcktes av tullen i Helsingborg på onsdagen. Sent på kvällen uppmärksammades en buss från Göteborg som kom med färja från Danmark. Ombord fanns vad tullen kallar ”kuttersmycken” och stora mängder sprit. Samtidigt rasar poliser i Östergötland mot att de inte har fått ingripa mot spritsmuggling med buss.

Händelsen i Helsingborg är vardagsmat, uppger Christer Kriegh, vakthavande befäl vid tullen i Skåne, för Helsingborgs Dagblad.

Han uppger att det i den aktuella bussen fanbns ett antal passagerare ”som kuttersmycken”, som alltså åkte med bussen för syns skull så att man skulle kunna försvara de stora spritmängderna ombord. Men utanför Helsingborg klev elva personer av bussen, utan att ha något bagage med sig. Nio personer stannade kvar ombord.

När polisen stoppade bussen påträffades enligt Helsingborgs Dagblad 311 liter sprit, 126 liter vin, 79 liter cider, 3803 liter starksprit och fem kilo tobak. Nästan allt togs i beslag.

Metoden att ha passagerare med i bussen för syns skull är inte ovanlig. Enligt HD går det till så att någon betalar ett antal personer för att de ska åka med från Danmark och en liten bit i in i Sverige. På det sättet, menar smugglarna, kan man försvara de stora mängder alkohol som förs in.

Samtidigt som Helsingborgstullen talar om spritbussarna som vardagsmat, rasar en grupp poliser i Östergötland. Till Östgöta-Correspondenten säger en grupp anonyma poliser att de av sina chefer har stoppats i arbetet med att jaga smuggelbussar. Anledningen skulle vara att spaningsarbetet ansågs ta för mycket tid.

Detta hände 2012. Poliser från Finspång, Norrköping, Linköping och Mjölby spanade i flera månader mot misstänkta spritbussar tillhörande flera östgötska bussbolag. Senare har några av bussbolagen ändå fastnat i tillslag som polisen har gjort.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)