Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar i fokus i Göteborg

Göteborgs satsning på elektrifierad busstrafik väcker ett internationellt intresse. Foto: Volvo Bussar.

Göteborgs satsning på elektrifierad busstrafik väcker ett internationellt intresse. Foto: Volvo Bussar.

Göteborgs satsning på hybrid- och elbussar har börjat väcka ett stort intresse även internationellt. Därför arrangeras nästa vecka en heldgskonferens i Göteborg om bland annat projektet ElectriCity som lanserades i somras och som är inriktat på nyskapande, elektrifierade bussystem.

Konferensen, som äger rum den 18 februari, ska ta upp vilka framgångsfaktorer som ligger bakom Göteborgs arbete med hållbar kollektivtrafik och hur andra länder kan bygga vidare på samma koncept. Flera huvudmän från kollektivtrafiken i de nordiska länderna kommer till seminariet.

I ElectriCity arbetar en hel rad aktörer tillsammans. Där ska både laddhybridbussar och helt elektriska bussar sättas i trafik på en helt ny stadsbusslinje.

Projektet är inte bara inriktat på själva bussarna. I projektet ingår också utveckling och tester av nya tjänster och produkter, som ska bidra till en mer attraktiv kollektivtrafik. Det gäller bland annat hållplatslösningar inomhus, säkerhetsfrågor, gröna depåer och energilösningar.

Initiativet till ElectriCity har tagits av Volvo, men en rad andra aktörer är med i arbetet, bland andra Västra Götalandsregionen, Göteborg Energi, Västtrafik, Göteborgs Stad, Lindholmen Science Park, Johanneberg Science Park, Energimyndigheten, Business Region Göteborg, Älvstranden Utveckling, Akademiska Hus samt Chalmers Fastigheter.

– Vi har märkt att det finns ett internationellt intresse för hur vi arbetar med att skapa en hållbar kollektivtrafik. På seminariet kommer vi visa hur Göteborg har lyckats med detta tack vare ett framgångsrikt samarbete mellan näringslivet, den offentliga sektorn och akademin, berättar Bernt Svensén, ansvarig för Green Gothenburg, på Business Region Göteborg.

Green Gothenburg drivs av Business Region Göteborg och är en plattform för att marknadsföra Göteborgsregionens  spetskompetens inom miljöteknik.

En hybridbuss på linje 60 i Göteborg. HyperBus-projektet, där hybridbussarna ingår, startade 2011. Foto: Ulo Maasing.

En hybridbuss på linje 60 i Göteborg. HyperBus-projektet, där hybridbussarna ingår, startade 2011. Foto: Ulo Maasing.

Samarbete nyckel
Ett av skälen till att Göteborg ligger i framkant inom hållbar kollektivtrafik är samarbetet i projektet HyperBus, som startade 2011 och som pågår fram till slutet av 2014. Göteborg är testarena för projektet HyperBus som handlar om plug-in teknik för hybridbussar, snabbladdningsstationer samt test i verklig stadsmiljö på busslinje 60 här i staden.

Namnet HyperBus står för Hybrid and Plug-in Extended Range Bus (hybrid och laddhybridbussar med ökad räckvidd).

Erfarenheterna tar man nu vidare i det nya samarbetet ElectriCity, vars mål är att skapa ett innovativt elektrifierat bussystem som är en del av kollektivtrafiken i Göteborg. Från och med juni nästa år kommer ljudlösa, utsläppsfria elbussar från Volvo att trafikera sträckan mellan Johanneberg Science Park och Lindholmen Science Park. Ombord kommer resenärerna att ha tillgång till ny teknik och minst en av hållplatserna kommer att vara inomhus.

På seminariet kommer aktörerna att berätta om planerna för ElectriCity och vilka lärdomar som dragits av HyperBus-projektet. Seminariet avslutas med en diskussion mellan företrädare för de nordiska länderna. Besökarna kommer även att få åka laddbuss i befintlig kollektivtrafik.

– De goda erfarenheter som finns i Göteborg går att bygga vidare på i andra städer, vilket vi givetvis hoppas kunna bidra med. Göteborg fortsätter att ligga i framkant inom dessa frågor inte minst genom att vi kommer att vara framtidens demonstrationsarena, säger Bernt Svensén, Business Region Göteborg.

Intresset för elektrifierad busstrafik börjar nu ta fart i Sverige. Nyligen kunde vi således rapportera om att Umeå under året ska göra en storsatsning på elbussar i stadstrafiken.

Även internationellt vinner elbussarna terräng i städerna. Den internationella kollektivtrafikunionen UITP drog nyligen igång sitt ambitiösa utvecklingspprojekt ZeEUS som vi tidigare rapporterat om. Syftet med projektet är att få till stånd en bred satsning på elbussar i Europas städer.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)