Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turismen trotsar svag konjunktur

Utländska turister betyder mycket även för svenska bussföretag, bland annat i sightseeingtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Utländska turister betyder mycket även för svenska bussföretag, bland annat i sightseeingtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Trots de ekonomiskt tuffa tiderna i stora delar av Europa växer den utländska turismen i Sverige. Antalet övernattningar i Sverige ökade i fjol med 2,1 procent, från 52,7 till 53,8 miljoner. Den starkaste ökningen visar övernattningar från de utomeuropeiska marknaderna, som steg med 5,3 procent enligt siffror från Tillväxtverket.

Under 2013 ökade övernattningarna från de europeiska länderna med 1,8 procent. Samtidigt minskade de nordiska marknaderna med 1,5 procent. Övernattningar från Ryssland steg med 4,4 procent, från Kina med 17,5 procent och från Indien med 18,2 procent. Antalet resenärer från Indien har mer än fördubblats sedan 2010. Med denna snabba tillväxttakt är Indien snart ifatt Kina.

Bland boendeformerna visar hotellen den starkaste utvecklingen. Antalet övernattningar på hotell ökade totalt med 3,1 procent. Antalet utländska gäster på hotell steg med 3,5 procent. Sämre gick det för stugbyarna, där sjönk antalet övernattningar med 12,2 procent.

Antalet övernattningar på vandrarhem steg svagt. Antalet svenska övernattningar ökade med 1,3 procent medan antalet utländska övernattningar minskade med 1,3 procent. Det var framför allt den tyska marknaden som minskade med 9,4 procent. Antalet övernattningar på campingplatser växte med 3,3 procent. Förmedlade stugor och lägenheter visade en svagt negativ utveckling och backade med 1,9 procent.

Logiintäkterna till boendeanläggningarna ökade med två procent till 19,7 miljarder kronor. Den starkaste utvecklingen visade Jönköpings län där logiintäkterna ökade med 9,7 procent följt av Västernorrlands län med en uppgång på 5,4 procent.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)