Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vasaloppsbussar körs på diskriminerat bränsle

Vasaloppet erbjuder alla deltagare att köpa bussbiljett till sitt lopp i vinterveckan. Bilden är från tjejvasan förra året. Foto: Vasaloppet/Ulf Palm.

Vasaloppet erbjuder alla deltagare att köpa bussbiljett till sitt lopp i vinterveckan. Bilden är från tjejvasan förra året. Foto: Vasaloppet/Ulf Palm.

I likhet med tidigare år erbjuder Vasaloppet alla deltagare att köpa bussbiljett till sitt lopp. Bussarna körs av Nobina,. Nytt för i år är att alla bussar kommer att köras på en grönare diesel, Preem Evolution Diesel från det oljebolag som sponsrar bussarna. Drivmedlet är ett bränsle som den samlade kollektivtrafikbranschen anklagar regeringen för att diskriminera skattemässigt: HVO, Hydrerad vegetabilisk olja.

Flera branschorganisationer har vänt sig till EU-kommissionen och överklagat den svenska regeringens ställningstagande när det gäller HVO. Senast var det Svensk Kollektivtrafik som vände sig till EU-kommissionen.

Vasaloppets officiella busstransporter levereras av Nobina och består av ca 90 bussar som körs under Vasaloppets vintervecka. Bussarna kör åkarna till start och från mål under de olika loppen. Under Vasaloppet 2013 tog 23 000 personer någon av Vasaloppsbussarna.

– Logistiken är en av våra största utmaningar under veckan och vi kommer fortsätta att leta lösningar som gör att fler låter bilen stå. Nu blir det troligen ännu fler resenärer i år och därför vill vi uppmana alla att boka sin biljett i förväg, så vi kan ha tillräckligt med bussar på plats, säger Vasaloppets sportchef Johan Eriksson.

I år premierar Preem de som åker med bussen på Vasaloppssöndagen 2 mars genom att sänka biljettpriset med 100 kr per person.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)