Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Konkurrensverket: Kommunalt bussbolag stör marknaden

Uddevallas kommunala bussbolag måste begränsa sin beställningstrafik, säger Konkurrensverket.

Uddevallas kommunala bussbolag måste begränsa sin beställningstrafik, säger Konkurrensverket.

Uddevalla kommuns bussföretag Uddevalla Omnibus kritiseras av Konkurrensverket. Det är bolagets beställningstrafik som Konkurrensverket är missnöjt med.”Den har marknadsstörande effekter”, säger Andreas Sigeman, Konkurrensverket till Bohusläningen.

Fallet Uddevalla Omnibus är ett parallellfall till likaledes kommunägda Skelleftebuss som häromåret drogs inför domstol av Konkurrensverket för sin beställningstrafik.

Nu avser inte verket att gå vidare, just med hänvisning till att liknande fall redan avgjorts i domstol.

Det är den del av beställningstrafiken som inte gäller uppdrag från kommunen som Konkurrensverket skjuter in sig på. Enligt Bohusläningen hade det kommunala bussbolaget år 2012 beställningstrafik värd 1 350 000 kronor. Beställningar från kommunen stod för 378 000 kronor.

Bussföretagets vd, Lars-Göran Salevik säger till tidningen att man nu ska ompröva verksamheten, men att det inte är helt enkelt.

– Det finns gråzoner i det som lagstiftaren kallar för beställningstrafik. När tåget står still har vi skyldighet att hjälpa till och köra, som jag ser det, säger han och pekar på att man 2012 fick beställningar från privata bussföretag för 25 000 kronor och tågersättning för 220 000 kronor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)