Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania bantar bussproduktionen – 250 får gå

Försäljningen av Scanias stadsbuss Citywide går trögt. Foto: Scania.

Försäljningen av Scanias stadsbuss Citywide går trögt. Foto: Scania.

Busstillverkaren Scania lanserar ett sparprogram när det gäller produktionen av stadsbussar. Programmet innebär att 250 medarbetare får gå och att Scania sparar kostnader på 70 miljoner kronor om året. Förhandlingar har inletts med de fackliga organisationerna om nerskärningarna som omfattar 50 anställda i Polen och 50 i Sverige.

– Vi har en betydande överkapacitet inom vår stadsbussverksamhet. Därför måste omfattande åtgärder vidtas för att anpassa vår industriella struktur till de rådande marknadsförutsättningarna. Detta är den enda vägen för att långsiktigt säkra vår roll som leverantör av helbyggda stadsbussar, säger Klas Dahlberg, Senior Vice President och chef för Scania Buses & Coaches.

Försäljningen av Scanias egenutvecklade och -tillverkade helbyggda stadsbuss Scania Citywide har minskat alltsedan rekordåren 2010 och 2011, då drygt 600 enheter levererades till kollektivtrafiken i bl a Sverige, Nederländerna och Storbritannien. Under 2013 såldes färre än 100 bussar av modellen Scania CityWide.

De strukturförändringar som ska genomföras omfattar utveckling, inköp och produktionen av stadsbussar samt tillhörande administration.

Vid produktionsanläggningen i Słupsk i Polen, med drygt 500 anställda, påbörjas en process för att anpassa organisationen till de nya marknadsförutsättningarna. Där har Scania idag inlett idag förhandlingar om att minska personalstyrkan med cirka 200 medarbetare.

Under de senaste årens svajiga efterfrågan på helbyggda stadsbussar har Scania i samråd med de lokala fackliga organisationerna arbetat med olika lösningar i syfte att behålla medarbetarna vid anläggningen i Polen.

− På grund av skärpt konkurrens och ökad prispress måste vi nu anpassa personalstyrkan till lägre nivåer. Det har inte varit något enkelt beslut att fatta, men det är dessvärre nödvändigt för vår långsiktiga överlevnad som busskarossör här i Słupsk, säger Peter Björk, chef för Scania Production Słupsk.

Inom de centrala funktionera i Södertälje genomförs förändringar inom funktionerna för utveckling och inköp som rör Scania CityWide. Ett 50-tal medarbetare berörs. Samtliga erbjuds fortsatt sysselsättning inom motsvarande områden i övriga Scania.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)