Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Många kockar ledde till skolskjutssoppa

Gotland

Både tjänstemän och politiker kom och gick under skolskjutsupphandlingen på Gotland. Foto: Ulo Maasing.

Det gamla talesättet ju fler kockar desto sämre soppa tycks ha visst fog för sig när det gäller den senaste skolskjutsupphandlingen på Gotland. När det efter sex års upphandlingsarbete blev start för trafiken blev det en storm av kritik mot skolskjutsarna på ön. Många inblandade med otydliga uppdrag och oklart upphandlingsunderlag, är några av bristerna som kommer fram i utvärderingen som Sveriges Radio P4 Gotland har tagit del av.

Förberedelserna för upphandlingen startade redan år 2006 och upphandlingen var inte klar förrän efter sex år. Under den tiden var 22 tjänstemän och 12 politiker inblandade. Under perioden hann dessutom projektledare, förvaltningschef och politiker bli utbytta, något som har försvårat och fördröjt upphandlingen.

Upphandlingssekretess gjorde det besvärligt att diskutera olika lösningar med bussbolagen å ön, samtidigt som skolor och allmänhet stängdes ute från arbetet med att ta fram anbudsunderlaget. Eftersom politikerna på Gotland accepterade högst 45 minuters bussresa för de minsta barnen fick regionen träffa dyra tilläggsavtal med extra bussar i flera områden på ön.

Och när den nya trafiken startade möttes den av högljudda protester, bland annat därför attmånga skolor tvingades ändra sina tider för att eleverna skulle kunna åka skolskjuts. 130 överklaganden kom också in till kommunen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)