Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre för Scania men bussarna backar

Orderingången för Scanias bussar minskade under årets första tre månader. Foto: Scania.

Orderingången för Scanias bussar minskade under årets första tre månader. Foto: Scania.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania förbättrade sitt rörelseresultat under årets första kvartal, jämfört med samma period förra året. Även orderingången ökade, men förbättringen gäller endast lastbilarna. Orderingången för bussarna låg 22 procent under nivån första kvartalet i fjol. Det framgår av Scanias delårsrapport som presenterades på fredagsförmiddagen.

Nettoomsättningen för bussar steg med 5 procent under första kvartalet till 1 400 (1 331) miljoner kronor.

Scania särredovisar inte lönsamheten i bussverksamheten. För Scania som helhet steg nettoomsättningen med nio procent till 21 126 (19 341) miljoner kronor och rörelseresultatet förbättrades från 1 933 miljoner till 2 257 miljoner.

Orderingången för bussar var lägre jämfört med samma period i fjol, bland annat beroende på att Scania förra året erhöll större order i Ryssland och Asien. Scanias orderingång för bussar minskade totalt sett med 22 procent till 1 995 (2 551) enheter under första kvartalet 2014 jämfört med motsvarande period 2013.

En stor order från Ghana på 300 bussar kommer att bokföras på andra kvartalet och lyfter därmed siffrorna för orderingången under den perioden avsevärt.

I Europa uppgick orderingången för bussar till 392 enheter (261). Jämfört med första kvartalet 2013 sjönk orderingången med 35 procent i Latinamerika. Nedgången var främst relaterad till Mexico. I Asien steg orderingången till 625 (621) bussar jämfört med första kvartalet 2013. Orderingången i Afrika och Oceanien sjönk med 3 procent.

Scanias leveranser av bussar uppgick till 1 379 (1 383) enheter under de första tre månaderna. I Europa ökade leveranserna med 60 procent i jämförelse med första kvartalet 2013. I Latinamerika var leveranserna med 30 procent. I Asien ökade leveranserna med 86 procent medan leveranserna av bussar i Afri- ka och Oceanien steg med 18 procent under första kvartalet.

Orderingången under årets första tre månader, fördelad på olika marknader  var (2013 års siffror inom parentes):
Europa 392 (261)
Eurasien 26 (361)
Latinamerika 644 (992)
Asien 625 (621)
Afrika och Oceanien 308 (316)

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)