Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bidragsfusk och mångmiljonvinster i smugglarbussarnas spår

TullskyltPersoner som är inblandade i spritsmuggling med bussar ägnar sig också åt ett omfattande bidragsfusk, samtidigt som man tjänar väldiga pengar svart på smugglingen. Tidningen Corren har kartlagt skumraskaffärerna kring smugglarbussarna och bedömer att minst 120 miljoner kronor dras in till ett 40-tal storsmugglare varje år.

Kopplat till smugglingen är också ett omfattande bidragsfusk. I arbetet med att kartlägga detta samarbetar nu Försäkringskassan med tullen och polisen.

Ett exempel som Corren rapporterar om är en sjukskriven kvinna som ”inte kunde gå ut”, men som ändå klarade att köpa 70 plattor öl på en smugglarresa.

Tidningen berättar också om ett par män med aktivitetsstöd som på resor till Tyskland köpt stora mängder sprit och öl. En man som är sjukskriven och enligt sjukintyg varken får bära eller lyft klarade dock att ta med hem 33 liter sprit, 720 burkar öl och 77 liter vin.

Mannen säger till Corren att han fått avdrag på sjukersättningenför den dag då han ”shoppade”.

– Det är inte så att folk som har ersättning från oss inte kan få åka på en trevlig tysklandsresa och handla hem lite öl och vin någon gång. Det är när det handlar om mycket stora mängder, och upprepade resor, som man kan anta att det finns något annat bakom, säger Peter Fausö, enhetschef för Försäkringskassans Enhet för kontroll och återkrav i Skåne till Corren.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)