Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

VDL:s elbuss snart i Finland

VDL:s eldrivna stadsbuss Citea Electric sätts i trafik i Finland nästa månad. Foto: Ulo Maasing.

VDL:s eldrivna stadsbuss Citea Electric sätts i trafik i Finland nästa månad. Foto: Ulo Maasing.

Den holländska busstillverkaren VDL kommer att leverera sin helt eldrivna stadsbuss, VDL Citea Electric, i ett första exemplar till Finland i maj. Det är Veolia Transport Finland som kommer att använda bussen i det ambitiösa elbussprojektet i landet, eBUS. Det är ett flerårigt projekt som har lanserats av den finska regeringen och med fokus på eldrivna fordonssystem. VDL:s Citea Electric kommer att under de närmaste två åren gå i trafik i förorten Esbo utanför Helsingfors.

Det finska eBUS-projektet har Esbo som något av ett nav. Ett av syftena med projektet är att se hur elbussar fungerar under krävande väderförhållanden med temperaturer från – 30 grader till + 30 grader och hög luftfuktighet.

VDL Citea Electric är en eldriven version av VDL:s utpräglade lättviktsbuss Citea och drivs med navmotorer på bakhjulen. Den kan också förses med annan elektrisk drivlina. Tidigare har VDL sålt 48 dieseldrivna Citea till Veolia Transport Finland.

I Sverige blir bussföretaget Byberg&Nordin först med att sätta Citea Electric i trafik. Den första bussen kommer att rulla på Härnösands gator från sensommaren.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)