Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

DFDS lägger ner mellan Harwich och Esbjerg

Sirena Seaways har trafikerat rutten Esbjerg – Harwich sedan 2003. I höst läggs linjen ner. Foto: DFDS Seaways.

Sirena Seaways har trafikerat rutten Esbjerg – Harwich sedan 2003. I höst läggs linjen ner. Foto: DFDS Seaways.

Efter att ha trafikerat rutten Esbjerg – Harwich, som också används av många svenska bussresearrangörer, lägger färjerederiet DFDS ner linjen den 29 september i år. Det som slutligen avgjorde ruttens öde var ny lagstiftning om svavel i fartygsbränslen som enligt rederiet skulle öka kostnaderna för trafiken på rutten med mer än 20 miljoner svenska kronor om året.

De nya lagkraven träder i kraft vid kommande årsskifte.

Redan tidigare har linjen brottats med ett vikande passagerarunderlag. Antalet passagerare på rutten har minskat från omkring 300 000 till omkring 80 000 om året. Även fraktvolymerna har gått ner.

Konkurrensen från lågprisflyget har också blivit allt tuffare.

DFDS säger sig ha försökt möta nergången genom en rad åtgärder under senare år. Antalet ombordanställda har minskats, man har satt in ett kombinerat passagerar– och fraktfartyg på linjen, antalet avgångar har bantats och så vidare. Men de nya lagkraven om svavelhalten i fartygsbränslen blev droppen för trafiken.

– Tyvärr klarar vi inte att minska våra kostnader tillräckligt för att bära kostnadsökningen på ca 22 miljoner svenska kronor om året.

När trafiken läggs ner förlorar 130 ombordanställda sina jobb. Det fartyg som sedan 2003 har trafikerat rutten, Sirena Seaways, kommer att användas för andra uppgifter, meddelar rederiet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)