Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Umeå bygger om knutpunkt för bussar

Umeå planerar en omfattande ombyggnad av sitt nav för kollektivtrafiken, Vasaplatsen. Foto: Ulo Maasing.

Umeå planerar en omfattande ombyggnad av sitt nav för kollektivtrafiken, Vasaplatsen. Foto: Ulo Maasing.

Umeå kommun planerar att bygga om Vasaplan som idag är navet för kollektivtrafiken i kommunen. Så ska det också förbli enligt planerna. Nu går kommunen ut i en omfattande dialog med medborgare och andra intressenter inför ombyggnaden som är tänkt att påbörjas 2016.

Bland annat vill man ha svar på frågan hur kollektivtrafiken ska organiseras på bästa sätt och vilken karaktär platsen ska få i sin utformning.

– Målet är att Vasaplan ska kunna motsvara Umeå kommuns höga ambitioner om attraktiva offentliga platser och vara väl fungerande för alla som åker med buss. Umeå kommun har därför påbörjat en planeringsprocess där utformningsfrågorna och trafikfrågorna utreds parallellt, Karin Isaksson, park och gatuchef, Umeå kommun.

Runt Vasaplan finns ett antal olika byggprojekt, bland annat ett nytt badhus, ett ombyggt Folkets Hus, en ny galleria med mera.

Nu vill kommunen att platsen också ska bli så praktisk och effektiv som möjligt för kollektivtrafikens utveckling. Därför har man redan satt igång med en trafikteknisk utredning om hur bussarna bäst kan trafikera platsen.

Share Dela

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)