Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportforskare sågar utvärderingar av kollektivtrafik

VTI-professorn Jan-Eric Nilsson: "Det är svårt att frigöra sig från tanken att många beslutsfattare så långt som möjligt tycks försöka slippa bli jämförda med andra." Foto: Ulo Maasing.

VTI-professorn Jan-Eric Nilsson: ”Det är svårt att frigöra sig från tanken att många beslutsfattare så långt som möjligt tycks försöka slippa bli jämförda med andra.” Foto: Ulo Maasing.

En av landets ledande forskare inom transportsektorn, Jan Eric Nilsson, riktar i en debattartikel i Dagens Nyheter hård kritik mot regionala kollektivtrafikmyndigheter och deras föregångare, länstrafikbolagen. Nilsson, som är professor i transportekonomi vid VTI, tar kollektivtrafiken som exempel på allvarliga brister när det gäller uppföljning och granskning av beslut och insatser inom den offentliga sektorn.

Jan-Eric Nilsson har gjort sig känd som en frispråkig forskare med stor integritet och som inte drar sig för att föra fram fakta, även om de kan vara obekväma för en del personer.

I debattartikeln i DN går han i svaromål mot en tidigare artikel där författarna hävdade att välfärden undermineras av vårt fokus på utvärderingar.

– Men ett modernt samhälle klarar sig inte utan uppföljning och granskning. Till för femtio år sedan bestod landet av homogena kommuner med jämförelsevis få, och tekniskt ensartade arbetsuppgifter. Genom att titta ut genom tjänstefönstret kunde kommunalrådet överblicka en betydande del av den verksamhet man var satt att hantera. Men det samhället finns inte längre., skriver Jan-Eric Nilsson.

Han betonar att vårt politiska system med en långt gången delegering och decentralisering i själva verket skulle behöva mer insyn och kontroll.

– Våra kommuner och landsting utgör ett gigantiskt experiment; alla utför samma uppdrag men ofta på olika sätt. I de analyser av upphandlad kollektivtrafik där jag varit inblandad har problemen med att kunna jämföra kostnader, produktion av buss- och tågtrafik och antal resenärer mellan olika län och regioner varit mycket stora, skriver Jan-Eric Nilsson och fortsätter:

– Ju mer man skrapar på den information som lämnas av kollektivtrafikens huvudmän till den statliga myndigheten Trafikanalys, som bland annat har till uppgift att sammanställa sådan information, desto sämre visar sig kvaliteten på uppgifterna vara.

– Det är svårt att frigöra sig från tanken att många beslutsfattare så långt som möjligt tycks försöka slippa bli jämförda med andra.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)